Izvor: RT
03.09.2023 u 07:56
0

JEVREJIN A FINANSIRA NACISTE: Ko je JEVREJSKI OLIGARH koji PUNI UKRAJINSKA GROBLJA i DŽEPOVE ZELENSKOM?

Jednu od glavnih uloga u građanskom sukobu u Donbasu, pored ukrajinskih političara i vojske, odigrali su i bogataši. Tragove saučesništva u zločinima kijevskog režima većina njih pokušava da prikrije, novac uplaćuju preko fondova ili ofšor-računa ili jednostavno daju gotovinu, a naloge za "važne poslove" daju usmeno.

Igor Kolomojski, kojeg Kijev sumnjiči za pranje novca i prevaru, tokom najžešće faze građanskog sukoba u Donbasu, od marta 2014, godinu dana, vodio je biznis ali je bio i vladin službenik. Kolomojski je bio na čelu Dnjepropetrovske regionalne administracije.

Više puta optužen za finansiranje radikalnih dobrovoljačkih bataljona, a zamenik guvernera Dnjepropetrovske oblasti Genadija Korbana je izjavio da je Kolomojski pružio punu podršku jedinicama „Dnjepr-1“, „Donbas“, „Šahtjorsk“, „Azov“, „Aidar“, ali i mnogim drugim.

Osim toga, biznismen je finansirao brigade oružanih snaga koje su se nalazile u regionu koje su imale 15.000 boraca, što je dvostruko više nego što ima regularna vojska Litvanije.

Za jedan bataljon, prema Korbanovim rečima, mesečno se izdvajalo oko 10 miliona grivni (više od 650.000 dolara). Novac je prebacivan preko Fonda za nacionalnu odbranu, od čega je najmanje 70 odsto poteklo upravo od Kolomojskog.

Primanja vojnika koji su služili u dobrovoljačkim bataljonima bila su velika – oko 1.000 dolara, što je pet puta veća od ukrajinskog proseka. Takva velikodušnost Kolomojskog opčinila je mnoge. Štaviše, prema pisanju ukrajinskih medija, dodatni bonus je plaćan za hvatanje pripadnika milicije LNR i DNR.

Igor Kolomojski je tajno podržavao i korpus Desnog sektora. Prema pisanju medija, borci su postavili bazu u blizini regionalnog centra Pokrovskoje u Dnjepropetrovskoj oblasti. Lider te oblasti Dmitrij Jaroš rekao je da „sarađuje s guvernerom u pitanjima odbrane regiona, priznavši da im je platio račune“.

„Banderina vojska je konačno prešla Dnjepar. Mnogi stanovnici Donbasa sami traže od nas da uspostavimo red. Izjavljujem da od sada uzimamo pod zaštitu celokupno stanovništvo Donbasa i garantujemo njegov slobodan i sveobuhvatan razvoj“, kazao je Jaroš.

Naime, kako se dodaje, jedna od ključnih aktivnosti Desnog sektora bila je racija, čiji borci su priznali da se bave kidnapovanjem.

Odnos sa Zelenskim

Veruje se da je upravo Igor Kolomojski odgovoran za uspon Vladimira Zelenskog od komičara do lidera Ukrajine. Naime, Zelenski je karijeru započeo u medijskoj imperiji ovog tajkuna.

Biznismen je kontrolisao ukrajinski medijski holding „1+1“, u čijem vlasništvu se nalazilo nekoliko TV kanala, uključujući one koji su emitovali humorističke emisije Zelenskog, kao i seriju „Sluga naroda“ u kojoj je aktuelni predsednik igrao glavnu ulogu.

U intervjuu za Bi-Bi-Si u martu 2019. Kolomojski je rekao da Zelenski za njega „nije ličnost već neka vrsta simbola smene generacija“, dok je ukrajinski predsednik imenovao oligarhovog advokata za veoma važnog savetnika u predsedničkoj kampanji.

Činilo se da je po preuzimanju funkcije Zelenski smenio upravo one zvaničnike koji su, kako su izveštavali mediji, predstavljali pretnju interesima Kolomojskog, među kojima su generalni tužilac Ruslan Rjabošapka i guverner Narodne banke Ukrajine (NBU) Jakiv Smolij i prvi premijer Aleksej Hončaruk, koji je pokušao da oslabi kontrolu ovog biznismena nad državnom elektroenergetskom kompanijom.

Međutim, SAD su 5. marta 2021. zabranile ulazak u tu zemlju Igoru Kolomojskom, njegovoj supruzi, sinu i ćerki zbog, kako su naveli, „umešanosti u korupciju velikih razmera“.

Kako su saopštili iz Stejt departmenta, dok je bio guverner Dnjepropetrovske oblasti 2014–2015, Kolomojski je „bio umešan u dela korupcije koja su podrila poverenje ukrajinske javnosti u demokratske institucije vlade“, te koristio svoj „politički uticaj i službena ovlašćenja“ radi lične koristi.

Nakon što su ga SAD stavile na crnu listu u aprilu 2021, Kolomojski je izgubio uticaj na Zelenskog.

Odmah nakon toga ovaj oligarh je „promenio ploču“. Počinje da poziva na novo partnerstvo između Ukrajine i Rusije, govoreći da će, kada se to dogodi, „NATO prljati pantalone i kupovati pampers“.

Zelenski se u međuvremenu zalagao za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, a kao odgovor na najavljene američke sankcije protiv Kolomojskog, Kancelarija ukrajinskog predsednika objavila je da „Ukrajina mora da prevaziđe sistem kojim dominiraju oligarsi“ i priznala da je „ta zemlja zahvalna svakom partneru na podršci na tom putu“.

Naime, u julu 2022. Zelenski je Kolomojskom oduzeo ukrajinsko državljanstvo, kao i devetorici drugih, uključujući Henadija Korbana, koji bio je zamenik guvernera Dnjepropetrovska pod Kolomojskim. Iako je dvojno državljanstvo zabranjeno u ukrajinskom zakonu, sva trojica su imala izraelske pasoše.

Kolomojski, koji poseduje i kiparski pasoš, navodno je kazao da iako ukrajinski zakon zabranjuje dvojno državljanstvo, ne kaže ništa o trostrukom državljanstvu.

Naftni sektor

Brojne firme su pod kontrolom većih kompanija Kolomojskog, posebno u naftnom sektoru. Fabrika za preradu nafte u benzin „Kremenčugski NPZ“ pokriva 50 posto tržišta benzinom u Ukrajini. Firma je povezana s naftnim kompanijama iz Tatarstana (čiji je vlasnik takođe Kolomojski).

Benzin iz firme Kolomojskog prodaju brendirane benzinske stanice (i njihov je vlasnik) – Avias, Sentoza i ANP. Jedna od njegovih najvrednijih kompanija je „Ukrnafta“, koja se bavi eksploatacijom nafte i gasa, dok oligarhu pripada 42 posto akcija, a ostatak kontroliše država.

Samo 2018. godine ova kompanija je na tržište izbacila 1,5 miliona tona nafte i više od milijarde kubnih metara gasa. Smatra se da je Kolomojskom akcije dao bivši lider Ukrajine Leonid Kučma, da bi mu oligarh obezbedio pet miliona dolara za izbore (na koje nije izašao), što je dovelo do svađe koja je „iznenada“ utihnula.

Kolomojskom je oko „Ukrnafte“ pomogla i bivša premijerka Julija Timošenko, koja je 2010. omogućila da kompanijom upravljaju njegovi ljudi. U martu 2015. Vrhovna rada je donela zakon prema kom kontrolni paket akcija umesto 60 odsto čini 50 + 1 akcija, te su posle toga akcionari „proterali“ njegove kadrove iz menadžmenta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter