Izvor: Blic.rs
14.04.2023 u 19:33
0

JOŠ JEDNA ZEMLJA SE PRIDRUŽUJE ANTIZAPADNOM BLOKU: Dok se Amerika povlači sa Bliskog istoka, Kina uskače i preuzima glavnu ulogu

Produbljavanje odnosa Kine sa regionom Zaliva dolazi u vreme kad administracija američkog predsednika Džoa Bajdena nastoji da se odvoji od Bliskog istoka sa ciljem da izazove rastući uticaj Pekinga na drugim mestima. SAD su dugo služile kao bezbednosni partner Rijada i povlačenje Vašingtona podstaklo je njegove zalivske saveznice da diversifikuju partnere.

Saudijska Arabija priključuje se bloku antizapadnog uticaja koji su oformile Rusija i Kina, u znaku sve dubljih veza Rijada sa Pekingom dok se Amerika udaljava sa Bliskog istoka.

KINA KORAK BLIŽE NAPADU NA TAJVAN? Si Đinping naredio povećanje borbene obuke

Kabinet izolovanog kraljevstva odobrio je plan priključenja Šangajskoj organizaciji za saradnju (SCO) kao “partera u dijalogu”, što je uvod u odobrenje punopravnog članstva, izvestila je krajem marta državna novinska agencija SPA.

Osnovana 2001. od strane Rusije, Kine i bivših sovjetskih država Centralne Azije, SCO je politički i bezbednosni blok zemalja koji obuhvata većinu Evroazije i koji se proširio na Indiju i Pakistan sa ciljem da izazove uticaj Zapada u regionu. I Iran, sa kojim je Kina 2022. potpisala 25-godišnji sporazum o strateškom partnerstvu, potpisao je dokumenta za punopravno članstvo u SCO iste godine.

SCO održava godišnje samite na kojima se diskutuje o ekonomskoj saradnji i međusobnoj bezbednosti, često sa fokusom na terorizam, separatizam i ekstremizam, iako različiti interesi ograničavaju efikasnost grupe. Britanski “Telegraf” piše da članice planiraju da obave “protivterorističke vežbe” u Rusiji ove godine u avgustu, iako SCO nije vojni savez.

Do odluke Rijada da se priključi bloku došlo je manje od tri nedelje nakon što su Saudijska Arabija i Iran – uz pomoć Pekinga – potpisali sporazum o obnavljanju svojih odnosa.

Iako su Oman i Irak bili domaćini prethodnih napora na obnovi odnosa između većinski šiitskog Irana i sunitske Saudijske Arabije, Rijad je ponudi kineskog predsednika Sija Đinpinga prošle godine, da deluje kao most između dva regionalna rivala, odao zasluge za potpisivanje sporazuma.

Si je postavio temelje priključenju Rijada u SCO tokom posete kraljevstvu prošlog decembra, kako su rekli izvori Rojtersa, u okviru plana daljeg povećanja kineskog uticaja u regionu. U telefonskom razgovoru sa saudijskim krunskim princom Mohamedom bin Salmanom, Si je obećao dodatne doprinose promociji mira i stabilnosti na Bliskom istoku.

– Kina će igrati glavnu ulogu u jačanju regionalnog jedinstva i saradnje – rekao je on, kako su preneli državni mediji.

– To bi moglo da se promeni ako (kraljevstvo) signalizira interesovanje za igranje veće uloge u SCO, ali za sada je to na početnom nivou… Uloga SCO u globalnom bezbednosnom pejsažu je prilično marginalna u ovom trenutku – rekao je Fulton.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter