Izvor: AGENCIJE
16.10.2023 u 22:13
0

Kako Hamas koristi kripto valute da finansira terorizam: „Oni su oportunisti i i prilagodljivi“

Iran se izdvajao kao jedan od najizdašnijih finansijskih simpatizera Hamasa, koji militantnoj grupi pruža ključne resurse, potrebni za izvođenje terorističkih akata. Ali istražitelji u SAD i širom sveta su identifikovali još jedan izvor prihoda koji Hamas koristi: daleke onlajn donatore koji nude podršku u kriptovalutama.

Čak i pre nego što je Hamas pokrenuo iznenadni napad na Izrael tokom prošlog vikenda, zvaničnici Ministarstva pravde u Vašingtonu vodili su krivičnu istragu o korišćenju kriptovaluta ove militantne grupe preko navodnih perača novca.

Advokati Ministarstva pravde objavili su detalje o pomenutom slučaju pranja novca – mada je većina sudskih spisa zapečaćena – ali dovoljno da bude jasno da novac dolazi iz računa u kriptovalutama povezanih s Hamasom, koje je američka vlada zaplenila pre tri godine.

U sudskom podnesku u maju se navodi da je slučaj „u toku“ i da je sudija prekinuo postupak u srodnoj građanskoj parnici do sledećeg meseca, kako bi omogućio da se krivični predmet nastavi bez mešanja

Odvojeno, adrese kriptovaluta koje je Izrael zaplenio zbog navodnih veza sa Hamasom i drugom palestinskom militantnom grupom zajedno vrede desetine miliona dolara, kažu privatni analitičari.

Hamasovo korišćenje digitalne valute predstavlja samo jedan od mnogih načina na koje je grupa – koju su Sjedinjene Države i Evropska unija proglasile terorističkom organizacijom – pokušavala da prikupi sredstva, zaobilazeći sankcije.

„Ne postoji nijedan metod finansiranja za Hamas ili druge terorističke organizacije. Oni su oportunistički i prilagodljivi“, rekla je bivša analitičarka CIA-e Jaja Fanusi, sada pomoćni viši saradnik Centra za novu američku bezbednost.

Ipak, neki pozici donacije su bili vidljivi.

Hamas i druge terorističke grupe koristile su Fejsbuk i X da javno objavljuju adrese svojih kripto novčanika i govore ljudima kako da doniraju, navodi se u izveštaju koji je ove godine objavilo Ministarstvo za unutrašnju bezbednost.

Optužba je podignuta protiv čoveka iz Nju Džersija 2019. i u njoj se opisuje kako je na Instagramu objavio da je „upravo donirao 100 dolara Hamasu“.

Čovek, takođe optužen da je grupi poslao oko 20 dolara u bitkoinima, kasnije se izjasnio krivim za prikrivanje pokušaja da pruži materijalnu podršku Hamasu.

Кako su vlade nastojale da kontrolišu takve transakcije, Hamasovo vojno krilo – Brigada Al-Кasam – objavilo je u aprilu da će prestati sa prikupljanjem sredstava u bitkoinima, kako bi zaštitilo svoje donatore, preneo je Rojters.

Ali Hamas očigledno nije u potpunosti zaustavio takve akcije.

Izraelske vlasti su u utorak objavile zamrzavanje dodatnih naloga u kriptovalutama koje je grupa navodno koristila za prikupljanje donacija tokom ovonedeljnog sukoba.Osim bitkoina, kriptovalute za koje izraelske vlasti kažu da su povezane sa Hamasom uključuju i kriptovalute Ether, XRP, Tether i druge, prema navodima izraelske vlade.

Nejasno je koliko je novca Hamas dobio u kriptovaluti, ali postoje dokazi da su prikupili značajne količine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter