Izvor: Kurir.rs
13.12.2023 u 09:08
0

Kina održala Centralnu ekonomsku radnu konferenciju o planovima za 2024. godinu

Godišnja Centralna ekonomska radna konferencija održana je u Pekingu od ponedeljka do utorka, na kojoj su kineski lideri odlučivali o prioritetima za ekonomski rad u 2024. godini.

Si Đinping, generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, kineski predsednik i predsednik Centralne vojne komisije, održao je važan govor na konferenciji. Na sastanku je konstatovano da je kineska ekonomija ostvarila oporavak, uz solidan napredak u visokokvalitetnom razvoju 2023. godine.

Kako bi dodatno oživela ekonomiju, Kina tek treba da prevaziđe neke poteškoće i izazove, uključujući nedostatak efektivne potražnje, višak kapaciteta u nekim sektorima, slaba društvena očekivanja, određene rizike i skrivene probleme, uska grla u domaćem prometu, kao i sve veću kompleksnost, ozbiljnost i neizvesnost spoljašnjeg okruženja, navedeno je na sastanku. Važno je više voditi računa o potencijalnim opasnostima i efikasno reagovati i rešavati ove probleme, rečeno je na sastanku.

Generalno gledano, povoljni uslovi nadmašuju nepovoljne faktore u razvoju Kine, a fundamentalni trend ekonomskog oporavka i dugoročni pozitivni izgledi se nisu promenili, navedeno je na sastanku i pozvano na jačanje poverenja. Kada je reč o ekonomskom radu u narednoj godini, na sastanku je pozvano da se ulože napori da se nastavi napredak uz obezbeđivanje stabilnosti, učvršćivanje stabilnosti kroz napredak i uspostavljanje novog pre ukidanja starog.

Na sastanku je pozvano na uvođenje više politika koje će pomoći stabilizaciji očekivanja, rasta i zapošljavanja, kao i na aktivna nastojanja da se promoviše tranzicija modela rasta, strukturno prilagođavanje i poboljšanje kvaliteta i efikasnosti, kako bi se konsolidovali temelji stabilnog ekonomskog razvoja sa pozitivnim izgledima.

Zemlja bi trebalo da ojača kontraciklična i međuciklična prilagođavanja makro politika i nastavi da spovodi proaktivnu fiskalnu politiku i opreznu monetarnu politiku uz pojačane inovacije i koordinaciju političkih alata, navedeno je na sastanku.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter