Izvor: Kurir.rs
13.12.2023 u 12:41
0

ORBAN ODREDIO CENU: Mađarska poručila za koliko milijardi evra je spremna da UKLONI VETO na EU pomoć Ukrajini

Čelnici država članica Evropske unije okupiće se u četvrtak i petak u Briselu na samitu koji je sigurno jedan od najneizvesnijih u poslednjih nekoliko godina.

Na dnevnom redu je proširenje i revizija sedmogodišnjeg budžeta EU, dve teme oko kojih se za sada ne nazire konsenzus. U središtu pažnje biće mađarski premijer Viktor Orban, koji preti vetom na ključne odluke.

Lideri Unije bi trebalo da odluče o preporuci Evropske komisije o otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom. Iako tu preporuku podržava 26 država članica, nije sigurno da će biti i usvojena jer Mađarska preti vetom. Međutim, iz Budimpešte dolaze signali da bi mogli da ukinu blokadu na pomoć Ukrajini ako EU odmrzne sredstva koja su Mađarskoj zamrznuta zbog problema s vladavinom prava i demokratskim standardima.

Balaš Orban, politički direktor u kabinetu premijera Viktora Orbana, izjavio je u intervjuu za Blumberg da su spremni da uklone veto na pomoć Ukrajini, ali pod uslovom da se odmrznu sva zamrznuta sredstva, što je oko 30 milijardi evra.

Evropska komisija bi sutra trebalo da objavi odluku o odmrzavanju deset milijardi evra kao nagradu Mađarskoj za reforme sprovedene u oblasti pravosuđa. Odluka je već pripremljena i samo se čeka da novi zakoni budu objavljeni u službenom listu u Mađarskoj, a u Briselu tvrde da to nema veze s predstojećim samitom, nego da samo slede propise.

Pitanje je da li će to biti dovoljno Orbanu, jer i dalje ostaje zamrznuto nešto manje od 12 milijardi zbog problema vezanih za zaštitu ljudskih prava, javne nabavke i akademske slobode.

Takođe ostaje još 10,4 milijarde evra bespovratnih sredstava i povoljnih zajmova iz fonda za oporavak od pandemije koronavirusa, koja se isplaćuju nakon što su provedu određene reforme.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter