Izvor: Sputnjik
13.12.2022 u 09:18
0

„KOLIKO DUGO ĆE PUTIN DOZVOLITI DA GA PROVOCIRAJU?“ Učesnici okruglog stola u Beču pozvali na okončanje sukoba u Ukrajini

Nestranačka platforma za mir i neutralnost organizovala je okrugli sto u Beču čiji su učesnici pozvali na organizovanje mirovne konferencije za rešavanje sukoba između Rusije i Ukrajine.

Petar Petković razgovarao je sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Devenportom o trenutnoj bezbednosnoj situaciji u pokrajini!

Pored bivšeg austrijskog vicekancelara Hajnca-Kristijana Štrahea koji je učestvovao na događaju, diskusiju je pratilo oko 300 gostiju. U sali su takođe biti prisutni predstavnici OEBS-a, ambasade Rusije i Mađarske, bivši narodni poslanici, regionalni političari, javne ličnosti i novinari. Po rečima Štrahea, na okrugli sto su bili pozvani i predstavnici Ukrajine, ali su odbili učešće.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Učesnici okruglog stola ukazali su na istorijsku pozadinu ruske specijalne vojne operacije, kao i na potrebu za hitnim prekidom vatre.

– Tema Ukrajine zaokuplja sve nas. Za mnoge je ovo izuzetno dramatičan razvoj događaja. Želimo da okončamo ovu dramu. Ono što brine mene i ljude koji su podržali ovaj događaj i koji su ga omogućili je nedostatak jasnih evropskih inicijativa za mir. I to je zastrašujuće – rekao je Štrahe.

Bivši poslanik austrijskog parlamenta i Evropskog parlamenta Andreas Meljcer izjavio je da su u ovoj situaciji na gubitku „Evropljani, odnosno svi mi“.

Kako je dodao, razlozi za nastalu situaciju u Ukrajini su „mnogo komplikovaniji“ nego što se javno govori na Zapadu, dok se „ruska strana uopšte ne sluša“.

– Predstavljen nam je narativ, priča koju smo prihvatili bez razmišljanja. I svi koji to nisu prihvatili predstavljeni su kao pristalice ruskog predsednika Vladimira Putina – rekao je Efgani Donmec, bivši poslanik u austrijskom parlamentu koji je učestvovao na skupu.

On je istakao da su „jedini pobednici“ u aktuelnom sukobu „vojna preduzeća“ dok Ukrajina, kako je rekao, „vodi posrednički rat u ime velikih sila“ sa Zapada i koristi se kao „poligon za obuku za testiranje vojnih tehnologija“, dok je „globalni zadatak slabljenje Rusije i Kine“.

Međutim, po rečima Donmeca, jednostavan odnos snaga i vojnih potencijala ukazuje na to da se „Rusija ne može pobediti“. Istovremeno je konstatovao da EU treba da vodi svoju politiku, usmerenu na traženje mira sa Rusijom jer je, ističe, mir u Evropi moguć samo uz mir sa Rusijom.

Prisutnima se obratila i poslanica nemačkog Bundestaga Kristina Baum iz stranke Alternativa za Nemačku, koja je poručila da je prekid vatre, prekid isporuka zapadnog oružja Kijevu, ukidanje antiruskih sankcija i organizovanje mirovnih pregovora u interesu nemačkog naroda.

– Često sam mislila o tome i nadala se da će Putin imati dovoljno strpljenja, jer su ga stalno provocirali, počevši od širenja NATO-a na Istok, uprkos tome što mu je bilo obećano da se neće širiti kako sledi iz američkih dokumenata kako su objavljeni. Zatim su se SAD složile da žele da prime Ukrajinu u NATO. Putin je nedvosmisleno rekao da je to crvena linija, ali niko to nije shvatio ozbiljno. Odavno sam razmišljala o tome koliko dugo će on dozvoliti da tako postupaju s njim – izjavila je nemačka poslanica, ističući da početak vojne operacije u Ukrajini za nju „nije bilo iznenađenje“.

Bivši poslanik austrijskog parlamenta Peter Fihtenbauer izjavio je da „predviđanja da se rat neće završiti sledeće, a možda ni za dve godine nisu van dodira sa realnošću“. Međutim, kako je dodao, mirovni pregovori o Ukrajini na kraju će se ipak održati. U tom kontekstu podsetio je na neutralnost Austrije koja ima neophodno iskustvo i stručnost da organizuje ovakvu vrstu pregovora.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter