Izvor: Happy BSC
03.10.2022 u 20:39
0

„Kompletno se menja situacija u pristupu specijalnoj vojnoj operaciji na teritoriji već bivše Ukrajine“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 222. dan rata u Ukrajini.

O temama povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa našim gostima: naučnim savetnikom prof. dr Draganom Petrovićem, novinarom Miroslavom Stojanovićem i prof. dr Milošem Labanom.

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Miroslav Stojanović izjavio je da su poslednji uspesi ukrajinskih snaga pomogli, pre svega na političkom planu, ali da jedna bitka ništa ne znači.

“Nesporan uspeh ukrajinskih snaga, bez obzira koliki i kakav je. Naravno, u ratu jedna bitka ništa ne znači, ne završava se time rat, ali su politički profitirali veoma, zasto što se u zapadnim zemljama koje neverovatno pomažu i finansijski i oružano osećao već neki zamor. Pomalo je ta solidarnost počela da jenjava zato što se te zemlje suočavaju sa svojim ekonomskim i socijalnim problemima. Ljudi hoće da kažu: „Nemojte sipati toliko novca tamo koji je potreban nama“. U tom času je liderima zapadnih zemalja dobrodošao je uspeh ukrajinske vojske, zato što onda kažu: „Ljudi, vidite, da nije bilo naše pomoći oni to ne bi mogli. Prema tome mi treba da nastavimo sa tom pomoći“. Interesantno je da u novom budžetu SAD opet su izdvojene neke grdne milijarde. Sada je to samo vojne pomoći negde oko 17 milijardi, jedna ogromna svota. Pitanje novembarskih izbora, oni mogu da prelome politiku SAD prema Ukrajini i to radikalno. Ako republikanci, kako se predviđa prema mnogim istraživanjima budu većina u Kongresu i Senatu, ta politika bi mogla da bude sasvim drukčija. Interesantno je da je uskočio i bivši predsednik Donald Tramp napadajući grdno aktuelnog Džozefa Bajdena, da je on oko Severnog toka 1 i Severnog toka 2 umešao prste i da naravno time se uvlači u jedan ratni sukob koji može da bude veoma riskantan i veoma opasan. Govorim o toj političkoj strani, ona je dobrodošla Ukrajincma jer, da ponovim samo to, ta solidarnost, koja je na početku bila veoma jaka, sada je počela da jenjava. Sada je to ponovo jedna injekcija koja njima dobro dođe. Vojnički ne verujem da se tu mnogo promenilo, zato što rekoh, ne rešava se čak ni tim pomeranjem fronta na nekim mestima i očigledno da se sada ulazi u jednu fazu rata koji će biti daleko žešći nego što je do sada bio“, smatra Stojanović.

Pukovnik Šljivančanin u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY: „Potrebno nam je jedinstvo kao nikada, da verujemo u sebe i da se borimo!“

Prof. dr Miloš Laban govorio je o pripajanju četiri ukrajinska regiona i efektima koje je to ostavilo na moral ruskih vojnika.

„Sigurno da će podići u značajnoj meri borbeni moral naroda. Već samo pominjanje održanog referenduma, i danas Duma, krajnja instanca, usvaja zaključak o tome da će te četiri oblasti zvanično ući u sastav Ruske Federacije, da su praktično već u sastavu Ruske Federacije. Šta to znači? To je radikalna promena na međunarodno-pravnom planu. Prvo, to je jedan svršeni čin koji više nema povratka, to je deo ruske teritorije. Drugo, to menja situaciju kompletno u pristupu toj specijalnoj vojnoj operaciji na teritoriji bivše već Ukrajine, bivše teritorije Ukrajine, zato što to znači sada da Rusija nastavlja borbena dejstva na svojoj teritoriji, a podsetiću da je Ruska Federacija još pre desetak godina usvojila zaključak na najvišim organima da se više nikada rat neće voditi na teritoriji Rusije, što znači da će sada još žešće Rusija krenuti da rešava te probleme koji su najavljeni specijalnom vojnom operacijom. Za razliku od mojih sagovornika ja ne delim mišljenje da je Rusija tu pretrpela neki, da kažem, gubitak, odnosno da je Ukrajina postigla neke rezultate. Ja pre mislim da je to taktički potez Rusije. Kao u šahu, žrtvujete topa ali na kraju pobedite partiju“, rekao je Laban.

„Očigledno NATO shvata da ne sme da primi Ukrajinu u svoju organizaciju, da bi to dovelo do strašnog rata najpre u Evropi“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

Prof. dr Dragan Petrović smatra da će se ratna dejstva nastaviti, jer su za mir potrebne dve strane.

„Vidite, sada Rusija htela ne htela se uvlači u širi konflikt. Ona prosto nema preveliki manevar, pošto Kijev očigledno, ja bih voleo da me Kijev demantuje ali ja u to ne verujem ni jedan odsto, i prihvati realnost i pokuša se sporazumeti sa Ruskom Federacijom da prizna ove teritorije kao njen deo, eventualno uđe u pregovore da oni imaju neku autonomiju u okviru Ruske Federacije za ukrajinsko jezično stanovništvo i da dobije garancije za ostatak teritorije, što bi se moglo negde pretpostavljam izvesti. Ja se plašim, sa velikom verovatnoćom da će Kijev nastaviti rat. U tom pravcu zato što nije dovoljno suveren. Onda će Rusija, i protiv svoje volje, biti prinuđena da nastavi vojne operacije. Da bi se zaštitile ove teritorije potrebno je osloboditi ostatke Donjecke i Zaporoške regije, sa glavnim gradom Zaporožjem, koji je jedini milionski grad van Donjecka i Luganska. Pored toga ne isključujem da će doći u situaciju, uzimajući u obzir raspoloženje građana Harkovske, Dnjepropetrovske, Nikolajevske, Odeske, koje je mešano, ali je većinski rusko-jezično. To se naročito odnosi na Harkovsku i Odesku administrativnu oblast, verovatno i sa preko dve trećine stanovništva. Da će se nastaviti operacije, pod A, defanzivne, da bi se odbranile ove teritorije i pod B, ofanzivne, u ovim pravcima da bi se ove teritorije oslobodile i ako ništa drugo umanjili efekti granatiranja koje će Kijev nastaviti. Bez obzira da li postoji raspoloženje u Moskvi za mir, nažalost, za mir su potrebne dve strane. Čini mi se da će se ratna dejstva nastaviti“, smatra naučni savetnik.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter