Izvor: Politika
27.08.2023 u 13:15
1

KOVALI JE U ZVEZDE A SAD… ASTRA ZENEKA TUŽILA AMERIKU – ZABRINAJVAJUĆ RAZLOG PO SVE!

NjUJORK – Kompanija AstraZeneca je poslednja u nizu velikih farmaceutskih firmi koje su tužile Sjedinjene Države zbog zakona koji dozvoljava vladi da pregovara o cenama nekih lekova.

Britansko-švedska kompanija tvrdi da reforma, uvedena prošlogodišnjim zakonom o smanjenju inflacije, potkopava cilj drugog zakona, osmišljenog za podsticanje ulaganja u lekove za lečenje retkih bolesti, prenosi Rojters.

Drugi proizvođači lekova, uključujući Merk, Bristol Majers Skvib i Džonson&Džonson i američka farmaceutska lobistička grupa, već su podneli tužbe protiv reforme.

SRBIJA U BRIKS-U: „URADITE ovo i ULAZITE“ – Evo šta se traži od BEOGRADA!

Izvršni potpredsednik onkološke poslovne jedinice u AstraZeneki Dejv Fredrikson objasnio je da će zbog reforme pacijenti s retkim tegobama, koji su imali koristi od zakona imati „odložen pristup naučnim otkrićima” u poređenju s drugim delovima sveta.

– Pacijenti s retkim bolestima i rakom zavise od visokorizičnog i malo verovatnog razvoja leka za koji je potrebno mnogo godina da se razvije i koji ima za cilj izlečenje – kazao je Fredrikson, prenosi Fajnenšel Tajms.

Iz američkog ministarstva zdravstva najavili su da će snažno „braniti predsednikov zakon o pregovaranju o cenama lekova, koji već pomaže u smanjenju troškova zdravstvene zaštite za starije osobe i osobe s invaliditetom”.

DOŠLI DA „NAUČE RUSE LEKCIJU“ SADA LEŽE U PRAŠINI: UKRAJINSKA ELITNA JURIŠNA 82. BRIGADA nestala sa LICA ZEMLJE! (VIDEO)

Proces bi trebalo ozbiljno da započne sledeće sedmice, kada bi Centar za medicinske usluge trebalo da objavi spisak od 10 skupih lekova koji će biti u fokusu pregovora. Dodatni lekovi biće uvršteni na ovaj spisak u narednim godinama, prenosi Tanjug.

Kongresna služba  za budžet procenjuje da će promene doneti uštede vredne milijarde dolara tokom decenija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “KOVALI JE U ZVEZDE A SAD… ASTRA ZENEKA TUŽILA AMERIKU – ZABRINAJVAJUĆ RAZLOG PO SVE!”

  1. Kako je rekao pokojni Gadafi koji je smisao naplaćivanja lekova ako ne bogaćenje ako se bogate od lekova šta će ih sprečiti da proizvode bolesti lekovi moraju biti besplatni inače će živeti sami zlatna milijarda

    13
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter