Izvor: BSC HAPPY/RT BALKAN
13.07.2023 u 07:50
0

LAVROV UPOZORAVA ZAPAD: F-16 potencijalna nuklearna pretnja, to ne možemo da ignorišemo

Šef ruske diplomatije poručio da su Vašington, London i Pariz upozoreni da će Rusija morati da odgovori

Sjedinjene Američke Države i njihovi NATO sateliti stvaraju uslove da dođe do direktnog oružanog sukoba sa Ruskom Federacijom, što može dovesti do katastrofalnih posledica, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Činjenica da Kijev može dobiti borbene avione F-16 koji mogu da nose nuklearno oružje, Rusija smatrati za potencijalnu nuklearnu pretnju, dodao je ruski zvaničnik.  „Obavestili smo nuklearne države SAD, Britaniju i Francusku da Rusija ne može da ignoriše činjenicu da su ove letelice u stanju da nose nuklearno oružje“, rekao je ministar, a zatim i dodao da nikakvo davanje uverenja tu neće pomoći.

S druge strane, on je podsetio da su, kada je reč o Rusiji, uslovi pod kojima bi Moskva mogla da se odluči da upotrebi nuklearno oružje jasno definisani u vojnoj doktrini zemlje. Ukrajina je, podsetimo, saopštila da se nada da bi prvi F-16 avioni mogli stići u zemlju krajem ove godine.

Šef ruske delegacije još jednom je ponovio da je Moskva prinuđena da konstatuje da Zapad ne želi mir, te da se stoga ne razmatraju ni mirovni predlozi Kine, Brazila ili zemalja Afrike. On dodaje da Moskva ne planira da obnavlja odnose sa neprijateljskim zemljama, sve dok ove države ne odustanu od antiruske politike i objašnjava da u svakom slučaju ti odnosi neće moći biti kao pre. „Agresivni koraci neprijateljskih država predstavljaju egzistencijalnu pretnju za Rusiju. U to nema sumnje. Moraćemo da branimo svoje pravo na slobodan i suveren razvoj svim raspoloživim sredstvima i da zajedno sa prijateljima i istomišljenicima pomognemo formiranje jednog pravednijeg svetskog poretka“, zaključio je Lavrov.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter