Izvor: Informer.rs
29.04.2023 u 09:24
0

Lavrov saopštio UŽASNE vesti Zapadu! „Proces je počeo…“

Prema njegovim rečima, kretanje ka globalnoj multipolarnosti je sada činjenica, odnosno geopolitička realnost.

Kurs Zapada u cilju izolacije Rusije doživeo je potpuni krah, a napori Vašingtona i njegovih satelita da nateraju međunarodnu zajednicu da živi po izmišljenom poretku zasnovanom na pravilima pretrpeli su fijasko, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

– Prirodno je što napori Vašingtona i njihovih satelita da tok istorije vrate unazad i nateraju međunarodnu zajednicu da živi u skladu s poretkom ‘zasnovanom na pravilima’ trpe fijasko. Pomenuću samo totalni krah kursa Zapada u cilju izolacije Rusije. Države koje čine većinu u svetu i gde živi 85 odsto stanovništva na planeti ne žele da vade kestenje iz vatre za svoje bivše kolonijalne metropole – rekao je Lavrov u obraćanju učesnicima Svetske on-lajn konferencije o multipolarnosti.

Prema njegovim rečima, kretanje ka globalnoj multipolarnosti je sada činjenica, odnosno geopolitička realnost.

– Vidimo kako novi svetski centri, pre svega u Evroaziji, Azijsko-pacifičkom regionu, na Bliskom istoku, u Africi, Latinskoj Americi ostvaruju izuzetne uspehe u različitim oblastima, oslanjajući se pri tome na samostalnost, državni suverenitet i kulturno-civilizacijsku samosvojnost. Rukovode se svojim istinskim nacionalnim interesima, vode nezavisnu politiku na unutrašnjem i spoljnom planu. Više ne žele da budu taoci tuđih geopolitičkih igara i izvršioci tuđe volje – istakao je Lavrov.

Ruski ministar je skrenuo pažnju i na suštinsko smanjivanje uloge G7 u svetskoj privredi u poslednjih 30 godina, dok za to vreme sve istaknutije postaju zemlje sa tržištima u razvoju.

– Prva ekonomija sveta po paritetu kupovne moći je sada Kina, koja je vešto uskladila tržišne mehanizme i državne metode upravljanja – naveo je on.

Lavrov je istakao da se danas mora priznati da je nepovratan proces formiranja pravednijeg policentričnog sistema svetskog poretka.

– U zajedničkom je interesu da se multipolarna arhitektura ne zasniva na balansu straha, već na balansu interesa, opšteprihvaćenim normama međunarodnog prava, dijalogu različitih civilizacija uz uzajamno poštovanje – istakao je šef ruske diplomatije.

Rusija, dodao je, ostaje deo avangarde međunarodnih napora da se ojačaju multipolarni, pravni i demokratski principi komunikacije među državama.

– Rusija će nastaviti aktivno da deluje u UN, uključujući Grupu prijatelja za zaštitu Povelje UN. Nastaviće da koordiniše svoje poteze sa saveznicima i istomišljenicima u ODKB, Evroazijskoj uniji, ZND, BRIKS, ŠOS – zaključio je Lavrov.

Globalnu konferenciju o multipolarnosti inicirala je grupa politikologa iz Brazila, Indije, Kine a realizuje uz aktivno učešće Međunarodnog pokreta rusofila. Na konferenciji će učestvovati preko 120 eksperata iz više od 60 država.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter