Izvor: BSC Happy
18.04.2023 u 18:41
0

LAVROV DAO ULTIMATUM: „Razmislite šta ćete sa žitaricama“

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov će sledeće nedelje u Njujorku razgovarati o sporazumu o izvozu žitarica u Crno more sa Ukrajinom sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, samo nekoliko nedelja pre nego što bi pakt mogao da istekne ukoliko se ne ispune ruski zahtevi u vezi sa sopstvenim izvozom.

Lavrov bi trebalo da predsedava dva sastanka Saveta bezbednosti UN, pošto Rusija predsedava tim 15-članim telom u aprilu.

NE ZAOSTAJE ZA PUTINOM: Zelenski posetio Avdijevku

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je da su Lavrov i većina njegove delegacije dobili američke vize za putovanje u Njujork.

Sastaće se i sa Guterešom, rekao je Nebenzija. Rusija je upozorila da izgledi za dogovor koji omogućavaju bezbedan ratni izvoz žitarica i đubriva iz ukrajinskih crnomorskih luka nakon 18. maja „nisu tako sjajni“.

 – Naravno, on će to izneti tokom svog bilateralnog (sastanka sa Guteresom) –  rekao je Nebenzija novinarima. „Ništa se ne pomera, napori se ulažu, ali nažalost za nas su bezuspešni“, rekao je on, misleći na pokušaje Ujedinjenih nacija da pomognu ruskom sopstvenom izvozu hrane i đubriva uprkos širokim zapadnim sankcijama uvedenim Moskvi zbog invazije.

 – Za sada nema optimističnih vesti… Jasno smo rekli da želimo da vidimo napredak –  rekao je Nebenzja. Sporazum o izvozu žitarica su posredovale Ujedinjene nacije i Turska u julu prošle godine kako bi se pomoglo u rešavanju globalne krize hrane za koju su zvaničnici UN rekli da je pogoršana ruskom invazijom na Ukrajinu, najsmrtonosnijim ratom u Evropi od Drugog svetskog rata.

DOLIJALI KAVČANI: MUP i BIA u neviđenoj akciji

Produžen je u novembru, a onda je prošlog meseca Rusija samo pristala da obnovi ugovor na najmanje 60 dana, što je polovinu predviđenog perioda.

Moskva je rekla da će razmotriti dalje produženje samo ako se ispuni nekoliko zahteva u vezi sa sopstvenim izvozom. Da bi se pomogla ubeđivanju Rusije da dozvoli Ukrajini da nastavi izvoz žitarica iz Crnog mora, u julu je takođe sklopljen poseban trogodišnji pakt u kome su UN pristale da pomognu Rusiji da izvozi hranu i đubrivo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter