Izvor: Kurir.rs/Miror
01.06.2023 u 15:20
0

TRAG VODI DO AMERIKE: Lociran bunker jedinice koja je eksperimentisala na ljudima

Arheolozi tek treba da uđu na tajno mesto.

Podzemni bunker u kome su japanski naučnici izvodili jezive eksperimente na živim ljudima tokom Drugog svetskog rata iskopan je na severoistoku Kine.

OTKRIVEN PUTINOV TAJNI PODZEMNI BUNKER: Ukopan 50 metara u zemlju, obložen betonom, otporan na eksplozije (FOTO)

Zloglasni objekat u provinciji Hejlungđang bio je poligon za zloglasnu Jedinicu 731 japanske carske vojske. Grupa je bila poznata po svojim jezivim eksperimentima na zatvorenicima koji su mahom bili iz Кine i Кoreje.

Neki od zatvorenika su bili zaraženi smrtonosnim bolestima kao što je antraks dok su bili vezani za drvene stubove. Jedinica 731 namerno je zarazila hiljade muškaraca i žena, ali i dece mikrobima kuge i sprovodila eksperimente sa promrzlinama i vazdušnim pritiskom. Nekim ljudima su amputirani udovi ili uklonjeni savršeno zdravi organi.

Tačna lokacija području Mandžurije bila je nepoznata do danas.

– Otkriće bi moglo dovesti do novih dokaza o ratnim zločinima počinjenim u regionu – navodi vodeći kineski arheološki časopis „Northern Cultural Relics“ u maju.

Oglasili su se i istraživači sa Instituta za kulturne relikvije i arheologiju provincije Hejlungđang.

– Jezivo nasleđe Jedinice 731 uticalo je na globalne napore da se spreči biološki rat – naveli su istraživači.

Kineski mediji tvrde da dokumenti sa kojih je skinuta oznaka tajnost otkrivaju da su istraživanja Jedinice 731 nakon rata navodno podeljena sa američkim vlastima u zamenu za zaboravljanje potencijalnih ratnih zločina. Podaci su navodno poslati u istraživački centar američke vojske u Fort Detriku i korišćeni su za razvoj biološkog oružja tokom Hladnog rata.

Japan je inače 2018. godine otkrio imena hiljada pripadnika Jedinice 731.

– Ovo je prvi put da je obelodanjen zvanični dokument koji pokazuje prava imena skoro svih pripadnika Jedinice 731. Spisak je važan dokaz koji podržava svedočenja onih koji su uključeni. Njegovo otkriće biće veliki korak ka otkrivanju skrivenih činjenica – rekao je tada profesor na Univerzitetu medicinskih nauka Кacuo Nišijama.

Japan je prvi put priznao postojanje zloglasne jedinice kasnih devedesetih godina prošlog veka, ali je odbio da razgovara o njenim aktivnostima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter