Izvor: HAPPY BSC
25.02.2023 u 11:42
0

LUKAŠENKO NE VERUJE U NAMERE UKRAJINE: Zapad bi hteo jednim udarcem da reši problem sa Rusijom i zatvori „sivu rupu“ u Pridnjestrovlju

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko istakao je da ne veruje u nameru Ukrajine da pokrene drugi front u Pridnjestrovlju.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je u četvrtak da kijevski režim sprema oružanu provokaciju protiv Pridnjestrovlja, koju će izvesti jedinice ukrajinskih trupa, uključujući azovske nacionaliste, a prenosi RIA Novosti.

Kao izgovor za invaziju na nepriznati PMR, Kijev planira da izvede navodnu ofanzivu ruskih trupa sa teritorije Pridnjestrovlja. Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je u petak da će oružane snage Ruske Federacije adekvatno odgovoriti na provokaciju kijevskog režima protiv Pridnjestrovlja, ako to bude potrebno.

LUKAŠENKO STIŽE U PEKING! Predsednik Belorusije sa Si Đinpingom krajem februara

– Ne verujem u to. Njima je to neisplativo. Zapad bi hteo jednim udarcem da reši problem sa Rusijom i zatvori ovu „sivu rupu“ u Pridnjestrovlju, kako kažu, i ujedini Moldaviju, ugura je u Rumuniju ili da bude prozapadno. To je njihov cilj. Ukrajincima ovo ne treba. Ne verujem da će Ukrajinci poludeti i osloboditi neku vrstu drugog fronta – naglasio je beloruski predsednik Lukašenko.

Istovremeno, u Pridnjestrovlju se nalaze rusko vojno osoblje i tehnika, naoružanje, koji će, ako se nešto desi, moći da daju odgovor, a onda, kako je primetio predsednik Belorusije Lukašenko, to neće izgledati dovoljno.

Aleksandar Lukašenko smatra da situaciju u Pridnjestrovlju Zapad koristi za destabilizaciju situacije u regionu. „Svuda je potrebno sve olabaviti – to je u interesu Zapada. Ne verujem da je to potrebno Ukrajincima. Ako tamo otvore drugi front, to je kao smrt“, navodi se u saopštenju.

Pridnjestrovlje, čiji su 60 odsto stanovnika Rusi i Ukrajinci, tražilo je otcepljenje od Moldavije i pre raspada SSSR-a, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija pridružiti Rumuniji. 1992. godine, nakon neuspelog pokušaja moldavskih vlasti da silom reše problem.

Pridnjestrovlje je praktično postalo teritorija koju ne kontroliše Kišinjev, dodaje se u saopštenju.

Više o ovome pročitajte OVDE!

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter