Izvor: HAPPY BSC
16.01.2023 u 09:52
0

PODOLJAK OTKRIO PLANOVE ZELENSKOG: Evo kako će iskoristiti prijateljstvo sa kanadskim premijerom

Kanada će nastaviti da podržava Ukrajinu i razmatraju različite opcije za nastavak pružanja vojne pomoći Ukrajini.

Volodimir Zelenski planira da zatraži od kanadskog premijera Džastina Trudoa da Kijevu isporuči tenkove Leopard 2, rekao je savetnik šefa predsedničke kancelarije Mihail Podoljak u intervjuu za „The Globe and Mail“.

– Očigledno je da će predsednik Zelenski, koji ima prijateljske odnose sa premijerom Kanade, tražiti teške tenkove. Prelazak na transfer oklopnih vozila trebalo bi da bude sa Nemačkom, jer je ona vlasnik tehnologije. To bi trebalo da se desi prirodno, a Nemačka treba da preuzme vođstvo u ovom procesu – rekao je on.

Istovremeno, portparol kanadskog ministarstva odbrane Danijel Minden nije rekao da li će Otava obezbediti ove tenkove ako Nemačka da zeleno svetlo.

ZELENSKI IZRAZIO SAUČEŠĆE: U napadu na Dnjepar 25 poginulih

– Kanada će nastaviti da podržava Ukrajinu, a mi razmatramo različite opcije za nastavak pružanja sveobuhvatne vojne pomoći Ukrajini – rekao je zvaničnik.

Otava je kupila 82 tenka Leopard 2 od Berlina 2007.

Poljski predsednik Andžej Duda je ove nedelje najavio da će njegova zemlja donirati Ukrajini tenkove Leopard. I šef Finske Sauli Niiniste najavio je spremnost da razmotri mogućnost učešća u snabdevanju Oružanih snaga Ukrajine ovom vojnom tehnikom, ali će njihov broj biti mali.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Za početak isporuka tenkova nemačke proizvodnje Ukrajini potrebna je dozvola Nemačke za ukidanje izvoznih ograničenja. Osim Nemačke, Poljske i Finske, tenkove Leopard imaju Španija, Grčka i Danska, pisali su ranije finski mediji.

Od 24. februara u Ukrajini se odvija vojna specijalna operacija. U tom kontekstu, Sjedinjene Države i saveznici iz NATO-a nastavljaju da upumpavaju oružje vredno desetine milijardi dolara u režim u Kijevu. Moskva je, sa svoje strane, više puta izjavljivala da snabdevanje zapadnim oružjem samo produžava sukob, a transport naoružanja postaje legitimna meta ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter