Izvor: Vostok.rs
11.01.2024 u 22:16
0

MINISTARKA ODBRANE ZABRINUTA: Današnja omladina pregojazna za vojsku

Psihološki stres je takođe bio odlučujući faktor u smanjenju zapošljavanja u Austriji prošle godine, tvrdi Klaudija Taner.

Mladi Austrijanci postaju previše gojazni da bi se pridružili vojsci, upozorila je sekretarka odbrane Klaudija Taner na konferenciji za novinare u četvrtak, pripisujući prošlogodišnji pad broja vojnih obveznika rastućoj gojaznosti među mladima.

U 2023. godini bilo je 45.565 regruta – 217 manje nego 2022. Od njih je samo 31.516 klasifikovano kao sposobno, što je pad od 528 u odnosu na prethodnu godinu, dok je 3.421 vojnik proglašen privremeno nesposobnim (359 više nego 2022.) povećanje od 71% u odnosu na 2022.).

Pored opadanja fizičke spremnosti, Taner je ukazala na psihološki stres kao faktor koji ometa vojnu spremnost.

I POLJACI SE DIGLI: Narod uz bivšeg šefa MUP-a, POPLAVA ljudi na ulicama

„Mlada generacija mora ponovo postati zdravija i spremnija“, insistirala je ona.

Međutim, Taner je istakla uvođenje dobrovoljnog služenja vojnog roka za žene kao „veliki uspeh“, napominjući da se 212 žena prijavilo otkako im je služba otvorena u aprilu, a 126 njih se već uspešno prijavilo.

Dok je spremnost da služi u civilnom svojstvu u Austriji i dalje visoka – državna sekretarka za mlade Klaudija Plakolm izvestila je o stopi pokrivenosti od skoro 90% tokom konferencije za novinare u četvrtak – nedavno istraživanje koje je naručilo Ministarstvo odbrane pokazalo je da je spremnost stanovništva da zaštiti naciju oružjem je opadalo.

Samo 31 odsto ispitanih reklo je da je spremno da uzme oružje u odbranu Austrije u slučaju vojnog napada, a 58 odsto je reklo da ne bi branilo svoju zemlju čak i „da dođe do najgoreg“.

Istovremeno, neznatna većina (53%) ispitanika rekla je da bi trebalo povećati broj vojnika, a isti procenat je rekao da je trajanje osnovne vojne službe prekratko. Oni koji su se složili sa potonjom izjavom su vjerovatnije bili stariji, što ukazuje na spremnost da podrže vojsku, ali prestaju da zapravo služe u njoj.

Zaista, 69% ispitanika je reklo da imaju pozitivan stav prema austrijskim oružanim snagama, a 66% je reklo da je vojska „veoma važna” ili „važna” – što je povećanje od tri poena u odnosu na broj iz 2022. Dok je 81% odobravalo domaće operacije vojske, kao što je pomoć u slučaju katastrofe, samo 53% pozitivno gleda na njene inostrane misije.

Odbrambeni budžet Austrije premašuje četiri milijarde evra (skoro 4,4 milijarde dolara) prvi put ove godine, što je treća godina zaredom rekordne vojne potrošnje. Očekuje se da će ta cifra premašiti 5 milijardi evra do 2027. godine i dostići 1,5% BDP-a do 2028. Taner je obećala da će iskoristiti neočekivani prihod za „još više ulaganja u vojnu opremu“, posebno u stotine helikoptera i vojnih kamiona, i povećati broj civila zaposlenih u vojsci.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter