Izvor: Sputnjik
02.07.2022 u 07:47
0

„MORAĆETE DA ŽIVITE SA TIM!“ Zaharova komentariše potez UNESKO i podseća čiji je boršč

Međuvladin odbor za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa uvrstio je kulturu pripreme ukrajinskog boršča na listu nematerijalne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu UNESKO nakon sastanka odbora u petak.

UNESKO PRELOMIO Boršč je element ukrajinske kulturne baštine, Rusi negoduju!

Prethodno je procenjivačko telo UNESKO preporučilo odboru da donese takvu odluku zbog sukoba u zemlji. To telo je naglasilo da je kultura pripreme boršča uobičajena među drugim zemljama u regionu i da uvrštavanje bilo kog elementa na neku od lista konvencije ne podrazumeva isključivost ili vlasništvo.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je ovaj potez UNESKO.

– Uzgred, podsećanje ekstremistima koji mrze sve što je rusko. Iz prvog pominjanja boršča (u putopisima gdanjskog trgovca M. Grunevega, 1584 – 1585. g.) proizlazi da je to jelo ruskih stanovnika Kijeva. Moraćete da živite sa tim – napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Lista nematerijalne baštine koja zahteva hitnu zaštitu je mera međunarodne zaštite koja je sadržana u konvenciji koju je UNESKO usvojio 2003. godine. Ova lista omogućava donošenje odluka po hitnom postupku.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter