Izvor: TANJUG
14.11.2023 u 11:52
0

MOŽE IZAZVATI OZBILJAN PROBLEM: Španska Socijalistička partija podnela je nacrt zakon o amnestiji za katalonske separatiste

Španska Socijalistička partija podnela je nacrt zakon o amnestiji za katalonske separatiste, od koga bi više od 300 osoba moglo da ima koristi, a koji bi omogućio Pedru Sančezu parlamentarnu podršku potrebnu da ostane premijer. Zakon se odnosi na sve ljude procesuirane zbog svoje umešanosti u katalonski separatistički pokret.

JURIŠNICI SPRŽENI BRZINOM SVETLOSTI: SU-25 se OBRUŠILE NA NEPRIJATELJA – ELIMINISANO SVE DO MAČKE!

Iako je nacrt zakona trebalo da zajedno podnesu sve političke grupe za koje se očekivalo da će glasati za Sančesovu kandidaturu za formiranje nove, manjinske vlade, socijalisti su ga sami predstavili kako bi obezbedili da je predlog podnet u roku, dok su levičarske i separatističke stranke koje podržavaju Sančeza pojedinačno podržale zakon. Kako se navodi davanje potpune amnestije bilo je ključni faktor u rešavanju višemesečne političke paralize u Španiji, koja je bez efikasne vlade od kada su državni izbori prošlog leta rezultirali manjkom parlamentarne većine. Predstavljanje zakona bio je glavni zahtev katalonske separatističke partije Juntis, čija će podrška sada omogućiti Sančezu da formira novu vladu.

Zakonski predlog ne menja zakone zbog kojih su pojedinci krivično gonjeni, što znači da bi u budućnosti mogli da budu pokrenuti slični sudski postupci protiv onih koji pokušavaju nezakonite radnje povezane sa separatizmom. Opšta amnestija poništava „krivične, administrativne i finansijske“ kazne izrečene za više od 300 ljudi povezanih sa pokretom za nezavisnost između 1. januara 2012. i 13. novembra 2023., uključujući i neuspeli referendum o nezavisnosti Katalonije 2017. godine.

Takođe, očekuje se da će od njega imati koristi 73 policajca, koji su optuženi za nasilje nad demonstrantima u Kataloniji. Predlog zakona će verovatno proći kroz donji dom španskog parlamenta, ali će se suočiti sa oštrom opozicijom u gornjem domu, koji kontroliše Narodna partija desnog centra. Preambula predloga se fokusira na ustavnost predložene amnestije i naglašava njenu usklađenost sa evropskim pravom navodeći slične mere koje se primenjuju u drugim zemljama EU. U tekstu se pominje amnestija koja je data mladim prestupnicima u Portugalu povodom posete pape Franje prošlog leta i pominje se francuska amnestija melanezijskih separatista iz 1988. na njenoj prekomorskoj teritoriji Nove Kaledonije.

Lider Narodne stranke Alberto Nunjez Fejoo, koji je u nedelju održao masovne skupove širom Španije u znak protesta protiv zakona o amnestiji, obećao je da će osporiti zakon na sudu. Potpredsednik te stranke Migel Telado rekao je da zakon predstavlja novo poniženje i da bi trebalo održati nove izbore, jer amnestija nije bila uključena u izborni program Socijalističke partije.

On je poručio Sančezu da beži iz Španije u prtljažniku automobila, kao što je to učinio bivši katalonski predsednik Karles Pudždemon posle glasanja o nezavisnosti 2017. godine. Gzavije Antič, predsednik katalonskog udruženja civilnog društva Omnium, rekao je za Politiko da činjenica da se toliko stranaka obavezalo da će glasati za zakon odražava „široko rasprostranjeni društveni konsenzus da političke sukobe treba rešavati politikom, a ne sudijama ili represijom“.

„Usvajanje ovog zakona u parlamentu neće biti dovoljno jer se mnogi u pravosuđu protive njemu i nastojaće da tumače zakon kako im odgovara. Dok se ne iscrpe sva pravna sredstva, biće previše rizično vratiti se kući“, smatra on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter