Izvor: Kurir.rs
24.12.2023 u 15:40
0

NAPADNUT IZRAELSKI TANKER KOD OBALA INDIJE: Evo koga je Pentagon optužio za udar DRONOM

Tanker za prevoz hemijskih materija pogođen je u Indijskom okeanu dronom koji je lansiran iz Irana, objavila je američka vojska.

Pentagon je saopštio da je plovilo „Hem Pluto“ pogođeno na „200 nautičkih milja (370 kilometara) od obala Indije“.

Vatra na brodu je ugašena i nije bilo žrtvava.

Navodi se da Iran nije komentarisao ovu vest i podseća na seriju napada dronovima i raketama koje su u poslednje vreme u Crvenom moru izveli Huti, pobunjenici iz Jemena koje podržava Iran.

Centralna komanda (CENTCOM) vojske SAD je u odvojenom saopštenju juče navela da su „dve protivbrodske rakete ispaljene na međunarodne pomorske rute u južnom delu Crvenog mora iz oblasti u Jemenu koje kontrolišu Huti“.

– Nijedan od brodova nije pogođen balističkim raketama – navedeno je iz CENTCOM.

U saopštenju je objavljeno i da je američki ratni brod koji patrolira tim vodama „oborio četiri bespilotne letelice koje su stigle iz oblasti Jemena pod kontrolom Huta“, a ciljale su neimenovano američko plovilo.

Kasnije istog dana tanker koji je prevozio sirovu naftu pogođen je u južnom delu Crvenog mora dronom koji su lansirali Huti, dok je drugi za dlaku promašen.

BBC navodi da ovi pobunjenici, koji kontrolišu veći deo Jemena, kažu da zbog rata u Pojasu Gaze koji ne prestaje ciljaju plovila povezana s Izraelom.

Mnoge globalno važne pomorske kompanije obustavile su prevoz Crvenim morem zbog povećanog rizika od napada.

Pentagon je saopštio da je tanker „Hem Pluto“ u Indijskom okeanu pogođen „jednosmernim dronom ispaljenim iz Irana„.

Ministarstvo odbrane SAD je navelo da je u pitanju „hemijski tanker koji je plovio pod zastavom Liberije, ima japanskog vlasnika i holandskog operatora“.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter