Izvor: Happy BSC
03.03.2024 u 09:56
0

MOSKVA UPOZORAVA PARIZ: Crno im se piše ako se odluče na ovaj potez

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu žalio se nemačkoj radio stanici RTL na probleme francuskih pilota u regionu Crnog mora

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu žalio se nemačkoj radio stanici RTL na probleme francuskih pilota u regionu Crnog mora.

Na nišanu ruskog protivvazdušnog raketnog sistema S-400 trijumf našao se dalekometni izviđački avion Boeing E-3F Sentri Vazdušno-kosmičkih snaga Francuske. Lekornu je ponašanje ruskih Oružanih snaga nazvao neprihvatljivim i „opasnom nepristojnošću iz vazduha“.

Crnomorski incident sa Francuzima

Francuzi već duže vreme pokušavaju da odigraju svoju igru u Crnom moru. 2021. godine izviđački avion Miraž-2000 sa specijalnim senzorima za otkrivanje ruskih sistema PVO redovno je posećivao region. Dok Turska nije zatvorila moreuz, izviđački brod francuske mornarice Dupui de Lom redovno je posećivao Crno more.

U Parizu incident iznad Crnog mora smatraju „poslednjim upozorenjem“ Moskvi, ali istovremeno uveravaju da se neće uplašiti. Trenutno njihovi avioni lete mnogo ređe, i na većoj udaljenosti od ruskih teritorijalnih voda.

Asošijeted pres je dao pun opis incidenta sa francuskim izviđačkim Boingom u Crnom moru. Novinari se pozivaju na jednog od učesnika događaja, pukovnika Vazdušno-kosmičkih snaga Francuske Pjera Godilijea:

„U misiji je učestvovao jedan od četiri ogromna francuska izviđačka aviona AVACS. Jasno je da je leteo iznad međunarodnih voda u Crnom moru. Smatramo da je ovaj incident bez presedana za francuske avijatičare u regionu.

Preko radio komunikacija, Rusi su pretili da će aktivirati rakete. Ovo je bilo posebno agresivna razmena radio signala. Posada ruskog PVO sistema je obećala, da će oboritii AVACS francuskih Vazdušno-kosmičkih snaga u more.“

Još dva izvora u francuskom Ministarstvu odbrane, govorila su o zanimljivim detaljima. Prema njihovim rečima, pregovori su se odvijali u veoma povišenim tonovima i uz upotrebu „energičnih izraza“. Francuski piloti su navodno pokazali visok nivo profesionalizma i hrabrosti, tako što su hrabro odleteli skupim avionom kako ne bi isprovocirali „zle Ruse“.

S druge strane, posebno je pitanje, šta su Francuzi uopšte radili u regionu sa kojim nemaju nikakve veze. Nedavno se ruski istraživački brod približio međunarodnim vodama na ušću Sene, nakon čega je u Francuskoj počela panika, kao da je nekoliko ruskih vojnih divizija počelo da maršira Jelisejskim poljima.

Rusija je 2022. takođe sprečila Britance, koji su tamo organizovali pravo borbeno dežurstvo, da prelete Crno more. Tada su ruske Vazdušno-kosmičke snage Su-27 lansirale trenažnu raketu u neposrednoj blizini RAF AVACS. Sada lete mnogo ređe i samo u pratnji Eurofajtera.

Američki dron pomogao je da potopi ruski brod

Ukrajinski bespilotni čamci su 14. februara uništili još jedan ruski veliki desantni brod, Cezar Kunikov. Prilikom uništavanja broda, ruski vojni radari su na nebu iznad Crnog mora otkrili američki izviđačko-taktički dron RK-4 Global Hawk, koji je posle napada na veliki desantni brod doleteo u bazu u Italiji.

Ovo nije prvi put da zapadni avioni ili dronovi lete iznad Crnog mora, tokom napada ukrajinskih oružanih snaga. Vojni eksperti navode da komanda NATO-a rukovodi Oružanim snagama Ukrajine tokom napada na brodove ruske Crnomorske flote.

Stoga se postavlja logično pitanje- ako se američki dronovi koriste za napad na ruske brodove, zašto ih onda Rusi ne bi oborili?
Kerozin za dron SAD
Podsetimo, ruska avijacija je svojevremeno uspela da eliminiše američki MK-9 Reaper u blizini obala poluostrva Krim.

Prema zvaničnoj verziji ruskog Ministarstva odbrane, dron je „sa isključenim transponderima narušio granice privremenog režima za korišćenje vazdušnog prostora”, uspostavljene zbog vazdušnog prostora.

Dva borbena aviona ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga su umešana da identifikuju uljeza- oni nisu koristili oružje niti stupili u kontakt sa njim. Reaper je, prema ruskom Ministarstvu odbrane, izgubio kontrolu usled iznenadnog manevrisanja, i pao je u vodu. Napominje se da je američka bespilotna letelica oštro manevrisala „na ivici faula“, očigledno pokušavajući da pobegne od potere u međunarodni vazdušni prostor.

Kasnije je Pentagon objavio snimak, na kojem se vidi da je ruski pilot izveo akrobatsku fintu.

Su-27 je usporio i otvorio ventil za ispuštanje goriva dok se približavao „mirno“ lebdećem MK-9 Reaperu. Pilotu su bila potrebna dva prolaza da „tretira“ američku letelicu kerozinom. Nakon drugog prilaza, kamera MK-9 Reapera se isključila i dron je pao u more.

Predstavnici Pentagona objavili su na internetu poslednje sekunde života izviđačke bespilotne letelice. Prema američkim stručnjacima, polivanje drona kerozinom, dovelo je do zastoja motora i kratkog spoja u elektronici.

Američko vazduhoplovstvo nazvalo je postupke Moskve „nepromišljenim, ekološki neispravnim i neprofesionalnim“. Portparol Pentagona, Pat Rajder, rekao je da će SAD nastaviti da lete svojim bespilotnim letelicama iznad Crnog mora „koristeći međunarodni vazdušni prostor“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter