Izvor: BSC Happy/Politika
29.06.2023 u 15:37
0

PROBLEMI U NEMAČKOJ EKONOMIJI: Ovo je početak deindustrijalizacije, milijarde evra odlile se iz zemlje

Najveći odliv kapitala u istoriji Nemačke

Tokom prošle godine strane kompanije odustale su od ulaganja u Nemačku, dok su se milijarde evra odlile iz zemlje, saopštio je Nemački ekonomski institut.

Oko 125 milijardi evra direktnih investicija odlilo se iz najveće evropske privrede u 2022. godini više nego što je u istom periodu uloženo u Nemačku iz inostranstva. To je „najveći neto odliv ikada zabeležen u Nemačkoj”, navodi se u izveštaju Nemačkog ekonomskog instituta.

Skoro 70 odsto novca nemačkih kompanija slilo se u druge evropske države. „Brojke su alarmantne, u najgorem slučaju, ovo je početak deindustrijalizacije“, upozorio je institut. Negativan trend počeo pre pandemije Kovida 19, pri čemu se situacija pogoršala kao rezultat energetske krize u EU.

Prema izveštaju, nedostatak kvalifikovanih radnika je stavio ogroman teret na nemačke kompanije. Pored toga, investicioni programi kao što je Zakon o smanjenju inflacije u Sjedinjenim Državama „učinili su ulaganja izvan Nemačke privlačnijima“. „Uslovi za investiranje u Nemačkoj su se nedavno ponovo pogoršali zbog visokih cena energije i sve većeg nedostatka kvalifikovanih radnika“, rekao je ekonomista inistituta, Kristijan Ruše, ukazujući na visoke korporativne poreze, bujnu birokratiju i lošu infrastrukturu.

„Da bi Nemačka ponovo postala glavna adresa za strane investicije u budućnosti, nemačka vlada hitno mora da preduzme kontramere. To se retko dešava, ali Nemačka sada izgleda kao bolesnik Evrope. To je fraza koja se ranije često koristila za opisivanje privrede Velike Britanije.

Drugim rečima, tokom 2023. godine nemačka ekonomija mogla bi da zapadne u recesiju u svakom kvartalu. S obzirom da je to najveća evropska privreda, analitičari predviđaju da će taj efekat da se negativno odrazi i na druge privrede u Evropskoj uniji.

ŠOLC HITNO REAGOVAO: Nemačka banka pred kolapsom!

Nasuprot ovome, Bundesbanka je u ponedeljak u svom mesečnom izveštaju navela da se očekuje da će recesija u Nemačkoj završiti na proleće, uz blagi rast bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu. „Privatna potrošnja bi trebalo da dostigne dno“, napisali su izvešaju stručnjaci iz nemačke centralne banke.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter