Izvor: Alo.rs
25.03.2023 u 22:48
1

ŠOLC HITNO REAGOVAO: Nemačka banka pred kolapsom!

Najveća nemačka banka Dojče bank izgubila je čak 15 odsto svoje vrednosti nakon velikog pada cena akcija na berzama što je dodatno poljuljalo poverenje investitora u finansijski sektor.

Banka je izgubila tri milijarde dolara svoje vrednosti i cena njenih deonica je pala na 8,13 dolara. Zbog potresa u finansijskom sektoru morao je da reaguje i nemački kancelar Olaf Šolc.

Niko ne rizikuje

Strah od domino efekta i bankrota Dojče bank je sve veći, prenosi Gardijan, naročito nakon kolapsa tri američke banke pre dve nedelje i hitne intervencije u Švajcarskoj. Tada je najveća banka u zemlji USB bila prinuđena da kupi Kredi suis, drugu najveću baku u državi, i spase svog konkurenta od propasti. Indeks banaka Euro Stoxx pao je za 4,6 odsto, a indeks banaka Velike Britanije izgubio je 3,7 odsto na berzi.

Pad vrednosti akcija zebeležile su i nemačka Komercbank i francuska Sosijete ženeral – od devet, odnosno sedam odsto.

– Svi su oprezni i niko ne želi da rizikuje u ovakvom okruženju. Situacija je nestabilna i prerano je govoriti da će se stvari smiriti – Jan fon Gerih, glavni analitičar Nordee.

Klijenti i investitori po pravilu reaguju na osnovu glasina zbog čega i banke koje imaju dobre pokazatelje mogu da se nađu u velikim problemima. I Banka Silicijumske doline u Sjedinjenim Državama i Kredi suis nisu imale problema sa likvidnošću, ali su pale zbog panike investitora i deponenata.

Specifičnost ove bankarske krize je i u tome što najveću paniku stvaraju veliki deponenti čiji iznosi na računima premašuju najviše iznose osigurane štednje i na to reaguju investitori u obveznice i deonice banaka.

ŠOLC UPOZORAVA: „Trebalo bi da budemo spremni na produženi rat u Ukrajini“

Turbulentna nedelja
Pad vrednosti deonica je usledio na kraju turbulentne nedelje i uprkos pokušajima nemačkog kancelara Olafa Šolca, francuskog predsednika Emanuela Makrona i predsednice Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard da uvere ulagače i javnost da je bankarski sistem stabilan.

– Bankarski sektor u Evropi otporan je jer ima snažnu poziciju kapitala i likvidnosti. Na sve njih primenili smo regulatorne reforme dogovorene na međunarodnom nivou nakon globalne finansijske krize. Potpuno smo opremljeni za pružanje likvidnosti finansijskom sektoru u evrozoni ako je potrebno – kazala je Lagardova.

Nemački kancelar Olaf Šolc oglasio se kako bi umirio javnost koja je zabrinuta zbog dešavanja na tržištu:

– Dojče bank je fundamentalno modernizovala i reorganizovala svoj poslovni model i veoma je profitabilna banka. Nema razloga da budete zabrinuti zbog bilo čega – rekao je Šolc.

Međutim, američki predsednik Džo Bajden je pre nedavne propasti tri američke banke takođe poručio da nema razloga za brigu. Kasnije se ispostavilo da su bankrotirale, a federalne vlasti nisu dale garancije za uloge građana.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ŠOLC HITNO REAGOVAO: Nemačka banka pred kolapsom!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter