Izvor: Alo.rs
02.11.2023 u 21:20
0

NEMAČKA ZABRANILA HAMAS: „Procenjujemo da je broj pristalica četvorocifren“

Nemačka je danas uvela zabranu aktivnosti Hamasa, već označene terorističke organizacije u toj zemlji, kao i propalestinske grupe Samidun.

„Danas sam u potpunosti zabranila aktivnosti terorističke organizacije Hamas koja ima za cilj da uništi državu Izrael“, navodi se u saopštenju nemačke ministarke unutrašnjih poslova Nensi Fezer.

U saopštenju se ističe da je, kao međunarodna mreža, Samidun širio antiizraelsku i antijevrejsku propagandu pod maskom „organizacije solidarnosti“ za zatvorenike u raznim zemljama.

„Održavanje spontanih ’slavlja’ ovde u Nemačkoj, kao reakcija na užasne terorističke napade Hamasa na Izrael, pokazuje da Samidun na posebno odvratan način ima antisemitski i nehumani pogled na svet“, istakla je nemačka ministarka, prenosi Dojče vele.

Nemački kancelar Olaf Šolc takođe je bio šokiran izrazima solidarnosti pristalica Hamasa u Nemačkoj.

„Ne prihvatamo da se na našim ulicama proslavljaju grozni napadi na Izrael“, rekao je Šolc.

U Berlinu je propalestinska mreža Samidun proslavila napad Hamasa na Izrael u kojem su ubijene stotine izraelskih civila, pritom deleći slatkiše.
Zabrana obuhvata sastanke i aktivnosti te organizacije, kao i isticanje registarskih oznaka.

Takođe, postoji mogućnost oduzimanja imovine. Fezer je i ranije izjavljivala da se ispituju opcije za „proterivanje kriminalaca s islamističke scene ako nemaju nemački pasoš“.
Prema procenama Kancelarije za zaštitu ustava, u Nemačkoj iza Hamasa stoji oko 450 ljudi, od kojih su mnogi nemački državljani.

U Nemačkoj nema zvaničnog ogranka te grupe, ali ima i pristalica i simpatizera.

„Procenjujemo da je broj pristalica četvorocifren“, kaže za DW stručnjak za Bliski istok Gvido Štajnberg iz berlinske Fondacije nauka i politika.
On je dodao da je grupa simpatizera još šira i njihov broj se teško može proceniti.

NEKA SE SPASI KO MOŽE, NETANJAHU POSLAO STRAHOVITU PORUKU: „Nećemo stati, bežite, ništa nas neće zaustaviti“

Štajnberg te dve grupe razlikuje po tome što pristalice rade nešto konkretno za Hamas, reklamiraju ga na primer, dok se simpatizeri često uopšte ne pojavljuju otvoreno.

„Ove zabrane su jedan od najvažnijih instrumenata koje demokratija ima kako bi sprečila odlivanje novca u terorističke organizacije“, ukazuje za DW Hans-Jakob Šindler iz transatlantskog istraživačkog Centra za borbu protiv ekstremizma (CEP).

Međutim, kako je naveo, to je uvek teško, jer u Nemačkoj udruženja i neprofitne organizacije uživaju određeni nivo zaštite, a mogućnosti istrage organa kao što je Kancelarija za zaštitu ustava, kada su u pitanju finansije, su ograničene.

Prag je prekoračen onda kada se otvoreno poziva na nasilje ili se otvoreno zagovara nasilje.

„Sve dok je neko uzdržan, to je veoma teško. Oni obično veoma paze šta govore kako ne bi privukli pažnju vlasti“, kaže Šindler.

Nekoliko udruženja koja su bila bliska Hamasu, zabranjena su u Nemačkoj još pre nekoliko godina.

Prema Saveznoj kancelariji za zaštitu ustava, udruženje Samidun pripada radikalnoj palestinskoj organizaciji „Narodni front za oslobođenje Palestine (PFLP) koja takođe propagira oružanu borbu protiv Izraela, ali za razliku od Hamasa nije religiozna.

Mreži radikalnih Palestinaca u Nemačkoj pripada i Udruženje Palestinske zajednice, koje, prema vlastima, prvenstveno čine pristalice Hamasa.
Šindler ističe da Nemačka igra malu ulogu u finansiranju Hamasa.

„Nemačka i Evropa nisu glavni finansijeri Hamasa u kampanjama prikupljanja sredstava. Jasno je da je to Katar… Hamas ne bi funkcionisao bez novca iz Katara“, dodao je.

Kako podseća Dojče vele, 2020. godine tadašnji ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer zabranio je libanski Hezbolah.

Islamski centar Hamburg (IZH) se smatra produženom rukom iranskog režima i već decenijama je pod nadzorom Kancelarije za zaštitu ustava.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter