Izvor: Kurir.rs
20.05.2023 u 08:52
2

UPOZORENJE HENRIJA KISINDŽERA: Mi smo na putu sukoba velikih sila, neminovan je rat između Amerike i Kine

Kina i Amerika su dve sile, čija je vojna konfrontacija, istorijski gledano, neizbežna, a takve okolnosti zahtevaju odgovorne lidere, kako bi se izbegle posledice fatalne po čovečanstvo.

KINA UZVRAĆA UDARAC: Peking najavljuje odgovor na moguće sankcije EU njenim kompanijama zbog izvoza u Rusiju

To smatra bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer, koji je u intervjuu za Ekonomist upozorio da se ne radi o normalnim okolnostima, zbog obostrano zagarantovanog uništenja i razvoja veštačke inteligencije.

Strateška opasnost

– Obe strane su uverene da druga predstavlja stratešku opasnost. Mi smo na putu konfrontacije velikih sila – smatra Kisindžer.

Američki diplomata je rekao da je svet u situaciji kao pre Prvog svetskog rata i da svaki poremećaj ravnoteže može dovesti do katastrofalnih posledica.

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu kaže  da se rivalitet Kine i Amerike mora posmatrati na nekoliko osnova.

– Prva je čuvena Tukididova zamka, gde sila koja veruje da je u usponu može započeti rat sa silom za koju veruje da je u padu. Drugi parametar jeste namera Kine da preoblikuje svetski multilateralizam na osnovama u kojima bi ona vodila glavnu reč, jer Kina smatra da su UN i MMF tvorevine Amerike i kao što vidimo, ona izgrađuje te paralelne institucije. Treći parametar je redefinisanje politike savezništva. Verujem da dokle god Kina ne uvede savezništvo u doktrinarne dokumente, ne možemo govoriti o nekom sukobu u dogledno vreme, jer u ovom trenutku Kina nema saveznike. Na četvrtom mestu je obezbeđenje plovnih puteva – pošto Kina 80 odsto svog celokupnog uvoza doprema morem, sve dok fizički ne budu mogli da zaštite plovne puteve, ne verujem da može doći do sukoba. I peta tačka je kineska kampanja na globalni treći svet, koji pokušava da okrene protiv Amerike. Trenutno, ako posmatramo, samo prvi parametar je ispunjen – Tukididova zamka, a svi ostali parametri su na dugačkom i nepredvidivom štapu. To ne znači da do sukoba neće doći, na primer, posle obeležavanja stogodišnjice Komunističke partije Kine 2049. ili u slučaju da Kina rapidno promeni svoju spoljnu politiku i počne da pravi saveznike, tada ćemo znati da se priprema za rat.

Hipotetički, ako dođe do rata, da li bi se on odrazio na celu planetu, a ne bi kao aktuelni rat između Rusije i Ukrajine imao ipak lokalni karakter, vidimo da se Centralna i Južna Amerika, Afrika i Azija drže po strani?

– Čak 60 odsto svetske ekonomije se odvija u Indo-Pacifiku i sukob bi napravio posledice po ceo svet, ali u konvencionalnom oružanom smislu verujem da bi Kina vrlo brzo bila stavljena pod blokadu. Verujem da bi to bio krvav, iscrpljujući rat, koji bi bilo teško preneti na druge kontinente – dodaje Obradović.

Treća strana

Prof. dr Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, kaže za naš list da se Kisindžerovo upozorenje mora najozbiljnije shvatiti.

– Nažalost, teško je zanemariti Kisindžerovo iskustvo u sferi spoljne politike, a posebno kada su u pitanju odnosi SAD i Kine. Ta njegova zapažanja su zabrinjavajuća, odnosno najozbiljnije moraju da se uzmu u obzir i po mom dubokom ubeđenju, dinamika sukoba dve sile je vrlo visoka i ubrzava se u poslednjih godinu-dve. Taj sukob ne ide u direktan oružani rat, već će u ekonomskom smislu biti sve radikalniji i ozbiljniji. Preko trećih strana će se ulaziti i u oružane sukobe.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “UPOZORENJE HENRIJA KISINDŽERA: Mi smo na putu sukoba velikih sila, neminovan je rat između Amerike i Kine”

  1. Amerika ima mnogo onih koji se drogiraju i mnogo stranaca , Kina to nema a ima ih mnogo pa razmisliti o bilo kakvom ratu pa i ekonomskom i ko bi mogao pobediti.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter