Izvor: BSC HAPPY/RT BALKAN
10.08.2023 u 08:34
1

NERAZUMNI POTEZI ALIJANSE: NATO pravi scenario za upotrebu nuklearnog oružja protiv Rusije

Nerazumni su bilo kakvi koraci Alijanse u vezi s ruskim i beloruskim legitimnim akcijama za jačanje bezbednosti, zapravo oni samo dovode do rasta eskalacije, odnosno povećanje nuklearnih rizika, istakao je ruski diplomata

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin izjavio je da NATO pravi scenario za upotrebu nuklearnog oružja protiv Rusije.

„NATO praktikuje tzv. zajedničke nuklearne misije, što znači da su članice Alijanse koje nemaju nuklearno oružje uključene u vojno planiranje upotrebe istog, te da su njihovi stručnjaci obučeni da rukuju američkom nuklearnom municijom. Štaviše ti planovi su usmereni protiv Rusije“, precizirao je Galuzin. Galuzin je podsetio da od Hladnog rata SAD drže svoje nuklearno oružje na teritoriji nenuklearnih država članica bez ikakvih realnih pretnji, kao i na to da je ruska strana više puta naglašavala da to negativno utiče na situaciju u oblasti međunarodne i evropske bezbednosti.

„Na julskom samitu NATO-a u Vilnjusu Zapad je usvojio odluke, uključujući i oblast vojnog planiranja, koje imaju za cilj jačanje vojnog potencijala i razvoj infrastrukture Alijanse u blizini granica Rusije i Belorusije. Još jednom je naglašena ključna uloga nuklearnog oružja u odvraćanju potencijalnih protivnika severnoatlantskog bloka“, dodao je visoki diplomata. U tom kontekstu, rekao je, nerazumni su bilo kakvi koraci NATO-a u vezi s ruskim i beloruskim legitimnim akcijama za jačanje bezbednosti, zapravo oni samo dovode do rasta eskalacije, odnosno povećanje nuklearnih rizika.

„Nadamo se da Vašington i zapadnoevropske prestonice to razumeju. Raspoređivanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji je odgovor na pogoršanje pretnji sa Zapada našoj zemlji i Saveznoj državi (Rusije i Belorusije). Ovaj korak je u skladu sa svim normama međunarodnog prava i ne protivreči međunarodnim obavezama Rusije i Belorusije“, istakao je Galuzin.

Poljska pojačava vojne pripreme

Komentarišući zabrinutost Varšave u vezi s razmeštanjem ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji i raspoređivanjem privatne vojne kompanije Vagner, Galuzin je primetio da „redovne fobije“ poljskog rukovodstva prema Moskvi i Minsku „teško da ikoga mogu iznenaditi“. „Raspoređivanje snaga privatne vojne kompanije Vagner u našoj bratskoj republici (Belorusija) nije ništa drugo nego još jedan veštački izgovor da Varšava započne novu rundu vojnih priprema“, ocenio je ruski zvaničnik, te dodao da planovi poljskih vlasti da ojačaju granicu s Belorusijom nesumnjivo predstavljaju pretnju po bezbednost Belorusije i Rusije.

Poručio je da su dve zemlje u stanju da pruže zajednički simetričan odgovor na bilo kakve neprijateljske poteze Varšave. „Ne treba sumnjati da ćemo mi, Rusija i Belorusija, zajednički i simetrično odgovoriti na bilo kakve neprijateljske korake poljskog rukovodstva“, rekao je Galuzin.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, zamenik šefa ruske diplomatije naveo je da je mirno rešenje sukoba moguće samo ako Kijev prestane s „neprijateljstvima i terorističkim napadima“ i ako „zapadni sponzori prestanu da pumpaju ukrajinsku vojsku sa vojnom opremom“.

Ne napadajte Zaporošku nuklearku

Takođe, upozorio je Ukrajinu i Zapad da ne pokušavaju da napadnu Zaporošku nuklearnu elektranu. „Pozivamo Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) i njeno izvršno rukovodstvo da hitno pošalje svoje stručnjake u elektranu kako bi javno dokumentovali sve slučajeve ukrajinskih napada i hrabro registruju odakle dolazi stvarna pretnja po operativnu bezbednost objekta“, rekao je Galuzin.

Dodao je i da će obnavljanje sporazuma o žitu biti moguće samo ako se ispune uslovi ruske strane i ukoliko sporazum bude usklađen s humanitarnim ciljevima. „Naš stav ostaje isti: Ponovno povezivanje ruske poljoprivredne banke sa sistemom SWIFT, obnavljanje isporuka rezervnih delova, uspostavljanje transportne logistike i osiguranja, vraćanje pristupa ruskim kompanijama stranim sredstvima“, zaključio je Galuzin.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “NERAZUMNI POTEZI ALIJANSE: NATO pravi scenario za upotrebu nuklearnog oružja protiv Rusije”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter