Izvor: telegraf biznis
27.04.2022 u 11:59
0

NI AUSTRIJA NIJE IMUNA! Sve veća inflacija pritiska građane, a evo šta oni poručuju!

Više od polovine ispitanih planira da u narednom periodu odustane od nepotrebne kupovine.

Neobuzdana inflacija za mnoge Austrijance postaje sve veći finansijski teret, pokazuje istraživanje javnog mnjenja.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

AUSTRIJA POPUŠTA POD PRITISKOM RUSIJE! Prihvatila je OVE uslove!

Devet od 10 Austrijanaca kaže da oseća posledice poskupljenja u svakodnevnom životu, pre svega kod kupovine i na benzinskoj pumpi, proizilazi iz istraživanja instituta „Ipsos“.

Više od polovine ispitanih planira da u narednom periodu odustane od nepotrebne kupovine.

Pored svakodnevnih potrepština čije cene su skočile 81 odsto, i troškova na pumpama (80 odsto), Austrijanci pre svega osećaju poskupljenje grejanja (63 odsto) i stanovanja (46 odsto). Oko 42% njih kazalo da oseća skok poskupljenja i prilikom posete restoranima ili kafićima.

Prema podacima Statističkog zavoda Austrije, cene u restoranima su u martu skočile za 6,6 odsto. Na rastuće troškove građani reaguju različitim mehanizmima kompenzacije – 58 odsto je reklo da odustaje od nepotrebne kupovine, a 44 odsto štedljivije greje.

Polovina upitanih najavila je da generalno planira manje trošenje, a više štednje. Prisutna je i velika želja za povećanjem plata, ali samo 10 odsto to smatra realnim.

Kao glavni uzrok za rast cena Austrijanci navode situaciju u Ukrajini (68 odsto) i sa tim povezan rast cena energenata (61 odsto). Takođe, navode i logističke probleme, vezane za pandemiju (40 odsto), kao i globalni nedostatak sirovina (26 odsto).

Politika kamata Evropske centralne banke je faktor koji podstiče inflaciju – samo za 24 odsto Austrijanaca Više od dve trećine upitanih pretpostavlja da će inflacija i u budućnosti uticati na njihov život.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter