Izvor: BSC Happy
20.03.2023 u 18:36
0

NOVI BAHMUT!: Istočni grad Avdijevka spreman za okršaj!

Ukrajina je u ponedeljak saopštila da bi istočni grad Avdijevka uskoro mogao da postane "drugi Bahmut", mali grad u kome se njene snage osam meseci bore protiv ruskih osvajača, ali rizikuju da budu u potpunosti opkoljene.

Bitka za Bahmut u industrijskom Donbasu bila je jedna od najžešćih u skoro 13-mesečnom ratu u Ukrajini, što se može porediti sa rovovskim ratom iz Prvog svetskog rata.

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga rekao je prošle nedelje da moskovske snage sada pokušavaju da u potpunosti opkole Bahmut u ofanzivi koja nije napravila veći prodor.

KIJEV NAIVNO VERUJE DA ĆE VRATITI BAHMUT: Ruski udari sve jači!

U ponedeljak je portparol ukrajinske vojne komande Tavrija rekao da se slaže sa ocenom britanske odbrambene obaveštajne službe da Rusija povećava pritisak na linije snabdevanja Avdijevke, kao što je uradila oko Bahmuta.

– Neprijatelj stalno pokušava da opkoli grad Avdijevku. Veoma se slažem sa mojim kolegama iz Velike Britanije da bi Avdijevka uskoro mogla da postane drugi Bahmut –  rekao je portparol Aleksij Dmitraškivski. 

Ukrajina je saopštila da ruske snage nose velike gubitke u svojoj ofanzivi na istoku Ukrajine. Avdiijevka je imala mirnodopsko stanovništvo od više od 30.000 stanovnika.

Za razliku od Bahmuta, on je dugi niz godina bio grad na prvoj liniji.

Ukrajinske snage su tamo ukopane mnogo pre ruske invazije u punom obimu prošle godine, držeći liniju protiv militanata koje podržava Rusija i koji su preuzeli kontrolu nad delovima teritorije u istočnoj Ukrajini 2014. nakon što su ruske snage zauzele Krim.

Avdijevka se nalazi severno od grada Donjecka pod ruskom kontrolom, nad kojim je Ukrajina izgubila kontrolu 2014.

Britanska odbrambena obaveštajna služba objavila je u ponedeljak na Tviteru da su ruske snage ostvarile „puzajuću dobit“ u okolini Avdijevke i rekla da će se velika koksarena u Avdijevki „verovatno posmatrati kao posebno odbrambeni ključni teren kako bitka bude napredovala“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter