Izvor: Happy BSC
01.10.2022 u 22:01
0

„Očigledno NATO shvata da ne sme da primi Ukrajinu u svoju organizaciju, da bi to dovelo do strašnog rata najpre u Evropi“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 220. dan rata u Ukrajini, a oni najznačajniji su da je Ustavni sud Rusije saopštio da je počela ustavna registracija novih regiona, pritisak u Severnom toku 2 je stabilizovan, prema poslednjim informacijama, a Ramzan Kadirov je pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da upotrebi nuklearno oružje.

O ovim i ostalim temama povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa našim gostima: rediteljem Dragoslavom Bokanom, Radojkom Tmušić, pisac, i prof. dr Aleksandrom Mitićem sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Prof. dr Aleksandar Mitić naglasio je da postoji određenih problema sa mobilizacijom ruskog stanovništva, ali da je to nešto što se dešava prilikom svake mobilizacije, bilo gde u svetu.

„Znate kako, videli ste i sami. Prvo su na Zapadu dugo najavljivali tu mobilizaciju, bojeći je se. Kada je došlo do nje onda je krenula sprdnja, sećamo se priče o astronomskim avionskim kartama od 10.000 evra za izlazak iz Moskve, pa kolone od po stotine kilometara za izlazak iz Rusije. Jedna priča koja je ustvari imala za cilj da izvrši psihološki pritisak, to je deo psihološkog rata naravno protiv Ruske Federacije, da se praktično, u neku ruku, demotivišu ljudi, da se pokuša sa izazivanjem određenih potresa, da se stvori panika… Donekle je to imalo svakako efekta. Sa druge strane, videli smo već posle nekoliko dana jednu potpuno drugačiju priču koja dolazi i od strane stručnjaka sa Zapada, koji sada imaju nešto drugačiju retoriku. Sada govore da izgleda da ima mnogo više koje bi Rusija da mobiliše, pričalo se o milion ljudi, priča se o tome da postoji taj lov na regrute, da je to jedna izuzetno masovna operacija. Sada odjednom od te priče da se neće niko praktično pojaviti, sad odjednom imamo“ biće ih previše“. To je deo jednog psihološkog rata koji se vodi. Činjenica je i zaista bi bilo fascinantno da Ruska Federacija ne može da mobiliše jedan ogroman broj ljudi, zemlja sa tolikim resursima i rekao bih i takvom tradicijom i dozom patriotizma koji postoji tamo. Nesumnjivo je da ima određenih problema i određenog otpora kod jednog dela stanovništva, to je nešto što viđamo u mobilizacijama svuda u svetu, ali čini mi se, po onome što vidimo makar, da ta mobilizacija ide svojim tokom, a kada će ona doneti određene efekte na terenu to je već duga priča“, izjavio je Mitić.

„Zapad još uvek ne razume da Rusiju uopšte ne interesuje više šta će da kaže Zapadna Evropa i Amerika“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

Radojka Tmušić izjavila je da napadom na ruske teritorije više nemamo specijalnu vojnu operaciju, nego verovatno antiterorističku akciju protiv neprijatelja koji napada na rusku državu.

„NATO učestvuje u ovom sukobu, to je opšte poznato, što oružjem, što savetnicima, što vojskom, otvoreni su svuda punktovi za najamnike koji dolaze u Ukrajinu da se bore. Ali očigledno NATO shvata da ne sme da primi Ukrajinu u svoju organizaciju, da bi to dovelo do strašnog rata najpre u Evropi, što govori i Analena Berbok. Treba se setiti što se tiče borbi na terenu i u Limanu i oko Harkovu gde su se takođe povukli, to je rat, to niko ne može nikad isplanirati baš sve kako će ići, niti je to fudbalska utakmica, „jao, još sad pet minuta do kraja“. Kada je kraj videćemo kada se završi. Treba da podsetimo da je Petar Veliki sa Šveđanima ratovao 21 godinu dok nije završio rat, posedao je generale za trpezu kada je završen rat, potpisana kapitulacija, i zahvalio se švedskoj vojsci koja je naučila Ruse kako treba ratovati. Kako su Rusi od njih naučili kako treba ratovati. Ovde bi se trebalo podvući da sada kada Ukrajina potpomognuta NATO paktom, što oružjem, što ljudima, napada na ruske teritorije, da to više sigurno nije specijalna vojna operacija nego verovatno antiteroristička akcija protiv neprijatelja koji napada na rusku državu i verovatno će uskoro biti sve drugačije. Što se tiče izjave Kadirova o gađanju taktičkim nuklearnim oružjem manje jačine, to smo mi nažalost doživeli ovde za vreme bombardovanja nato pakta, „atomske bombice“, to stvarno može biti usmereno NATO paktu kao poruka „pazite šta radite, da ne dobijete i vi sličan paket“, kazala je Radojka Tmušić.

„Rusija je zemlja koja je nastala kroz borbu za slobodu“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY

Dragoslav Bokan naglasio je da pripadnici nekog naroda nemaju samo mame koje se bune u njihovo ime, nego imaju i pretke, imaju i čast, imaju obavezu, imaju dužnost…

„Pre svega bih se samo dotakao pitanja mobilizacije, pošto se o tome često govori, ljudi su često zbunjeni, neki i uplašeni zbog toga, a i mi smo svi prošli 1991. kroz sve to, pa da ta dva iskustva spojimo ovo sada njihovo i ono naše ranije. Nije svaki državljanin Rusije, glasač, onaj koji ima pasoš Rusije deo naroda, ne samo ruskog naroda, nego uopšte nije deo naroda. Ceo proces rada na psihi, svesti, umu ljudi, to pranje mozgova, se upravo zasniva na tome da se od naroda stvore dve oprečne, a ujedinjene katgorije: jedna je individua, koja samo razmišlja o svojoj koži, o tome kako će se izvući na tuđi račun, kako će dobiti neko lažno izvinjenje ili neku potvrdu, da ne mora da ide tamo i da ode negde na more ili da pobegne iz zemlje, ako je to suviše opasno. To je jedna, a druga grupa je masa, masa koja je uplašena i koja je bez temelja vere, nade, otadžbine, vaspitanja, zaveta, u sebi luta kao muve u staklenoj tegli. Te dve grupe, ta masa i ti pojedinci, oni ustvari prave tu ludačku atmosferu koja uopšte ne odgovara onome što radi narod u Rusiji, ne samo ruski narod, nego i čečenski narod, tagestanski narod… Pripadnici naroda koji nemaju samo mame koje se bune u njihovo ime nego imaju i pretke, imaju i čast, obavezu, dužnost… Znate, niko ne postavlja pitanje zašto se čečenske mame ne bune što njihova deca idu u rat. One kao ne vole svoju decu? Ta snaga materinstva ustrojena na ideji otadžbine i zajedničke dužnosti je nešto što je formiralo istoriju Rusije i istoriju Srbije, onda kada smo mi zaista bili Srbija i onda kada su oni zaista Rusije“, rekao je reditelj.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter