Izvor: Tanjug
10.05.2023 u 14:26
0

STAV MOSKVE NIKAD JASNIJI: Odluka vlasti u Poljskoj da preimenuju KaIinjingrad je neprijateljski čin

Lokalne vlasti Kalinjingradske oblasti na zapadu Rusije osuđuju odluku poljskih vlasti, izjavio je portparol regionalne vlade Dmitrij Liskov.

Zvanična Moskva okarakterisala je danas odluku Poljske da u svojim zvaničnim dokumentima preimenuje ruski grad Kalinjingrad kao „neprijateljski čin“ i nastavak urušavanja bilateralnih odnosa.

„IMAMO MI PRAVO ORUŽJE ZA NJIH“: Moskva spremna za „blickrig“

Kalinjingrad je bio poznat pod nemačkim imenom Kenigsberg sve do završetka Drugog svetskog rata, kada je pripojen Sovjetskom Savezu i preimenovan u čast sovjetskog političara Mihaila Kalinjina, podseća se u izveštaju Rojtersa.

Preimenovanje ruskog grada Kalinjingrada u Krolevjec od strane poljskih vlasti na ivici je ludila, ocenio je tokom današnjeg razgovora sa novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Ovo više nije ni rusofobija. U Poljskoj se odvijaju procesi koji se graniče sa ludilom“, rekao je Peskov komentarišući odluku poljskih vlasti, ali i incident kojim je ruski ambasador u Poljskoj sprečen da oda počast vojnicima SSSR-a stradalim tokom Drugog svetskog rata, prenosi TASS.

„Naš grad se zvanično zove Kalinjingrad. Sve drugo nije ništa drugo do insinuacija. Sa naše strane, Gdanjsk bismo mogli lako da nazovemo Dancig i Republiku Poljsku Kraljevinom Poljskom. Međutim, mi poštujemo zvanične imena mesta i zahtevamo da i drugi čine isto“, poručio je Liskov.

Varšava je u utorak saopštila da je povezanost Mihaila Kalinjina sa sa masakrom u Katinu 1940. godine, kada su hiljade poljskih oficira pogubljene od strane sovjetskih snaga, ima negativnu konotaciju i da zato grad treba da bude zvanično nazivan Krolevjec, kako se zvao u vreme kada je u 15. i 16. veku bio deo Kraljevine Poljske.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter