Izvor: BSC HAPPY/KURIR
20.11.2023 u 18:57
0

OVAKO SU HUTI OTELI BROD SA BUGARIMA: Doleteli sa 2 helikoptera, a onda uperili oružje u posadu (VIDEO)

Jemenski pobunjenici Huti oteli su teretni brod u Crvenom moru i uzeli dvadesetak članova posade za taoce!

Na snimku otmicevide se komandosi koji su sleteli na brod sa dva helikopetra nakon čega su zarobili posadu među kojima je bilo Bugara, Filipinaca, Meksikanaca i Ukrajinaca. Veruje se da je kapetan broda iz Bugarske. Hrvatski mediji su izvestili da seproveravaju informacije da je na brodu bilo i Hrvata.

Vidi se i da su posadi naredili da klekne dok su od kapetana tražili da isključi mašine. Brod je na kraju odveden u nepoznatom pravcu dok sudbina posade još nije poznata.

Huti su saopštili da su oteli brod zbog njegove veze sa Izraelom i da su uzeli posadu kao taoce. Grupa je upozorila da će nastaviti da napada brodove u međunarodnim vodama koji su povezani sa Izraelcima ili u njihovom vlasništvu do kraja izraelske kampanje u Gazi.

UŽAS NA SEVERU IZRAELA: Hezbolah raketama razneo štab 91. brigade! (VIDEO)

Svako brod koji pripada izraelskom neprijatelju ili koji ima posla sa njim postaće legitimna meta – saopštili su Huti.

Кancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua okrivila je Hute za napad na Galaksi Leader, koji je plovio pod zastavom Bahama, a koji je navodno povezan sa izraelskim milijarderom. Rečeno je da je na brodu bilo 25 članova posade bilo različitih nacionalnosti, ali da među njima nema Izraelaca.

Izraelski zvaničnici su naveli da je brod u vlasništvu britanske kompanije, međutim, zvanični podaci povezuju plovilo sa kompanijom u vlasništvu jednog od najbogatijih Izraelaca Abrahama Ungara. Biznismen je za AP rekao da je upoznat sa incidentom, ali nije mogao da komentariše jer je čekao detalje. Brod povezan sa njegovom kompanijom već je 2021. godine napadnut u Omanskom zalivu. Izraelski mediji su tada okrivili Iran.

Dva američka odbrambena zvaničnika potvrdila su da su Huti zarobili brod u Crvenom moru nakon što su iskočili iz helikoptera. Britanska vojska smatra da se otmica dogodila nekih 150 kilometara od obale jemenskog lučkog grada Hodeide blizu obale Eritreje.

Crveno more, koje se proteže od egipatskog Sueckog kanala do uskog moreuza Bab El Mandeb, koji odvaja Arapsko poluostrvo od Afrike, ostaje ključni trgovački put za globalni transport i snabdevanje energijom. Zbog toga je američka mornarica stacionirala više brodova u moru od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter