Izvor: Alo.rs
19.11.2023 u 13:07
1

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO, BAJDEN ŠOKIRAO POTEZOM: Traži sankcije za izraelce

Američki predsednik ranije je čvrsto stao uz Izrael, ali se Bajdenova administracija suočava sa zahtevima da ublaži humanitarnu krizu.

Predsednik SAD Džozef Bajden naložio je najvišim zvaničnicima da pripreme sankcije za ekstremističke izraelske naseljenike, koji napadaju i raseljavaju Palestince na Zapadnoj obali, navodi se u internom dokumentu.

U dopisu, koji je u petak poslat najvišim zvaničnicima, poput državnog sekretara Entonija Blinkena i sekretara finansija Dženet Jelen, nalaže se zvaničnicima da „pripreme akcije protiv onih koji su odgovorni za sprovođenje nasilja na Zapadnoj obali.“

Kako je napisao Bajden u tekstu koji je objavio „Vašington post“: „Sjedinjene Države su spremne da preduzmu određene korake, uključujući i odbijanje izdavanje viza za ekstremiste koji napadaju civile na Zapadnoj obali.“

HITNO SE OGLASIO BORELJ: Pozvao na hitnu, održivu humanitarnu pauzu u Gazi

Cilj Bajdenove administracije je, navodi ovaj list, da pokaže da podržava palestinske civile u vreme dok se SAD zalažu za odmazdu Izraela protiv Hamasa i dok članovi Demokratske stranke nastoje da obezbede vojnu pomoć Izraelu.

U memorandumu su definisani kriterijumi za sankcije, koje uključuju „ljude ili entitete koji su direktno ili indirektno učestvovali u akcijama koje ugrožavaju bezbednost ili stabilnost Zapadne obale.“

U dopisu se navodi da Bajden vidi pitanje nasilja nad naseljenicima kao „ozbiljnu pretnju“ uspostavljanju mira između Izraelaca i Palestinaca.

Bela kuća je odbila da komentariše ovaj interni dokument.

„Ješ din“, izraelska grupa za ljudska prava, izveštava da su naseljenici od 7. oktobra ubili 197 Palestinaca na Zapadnoj obali. Ujedinjene nacije su saopštile da je najmanje 121 palestinsko domaćinstvo, odnosno 1.150 ljudi, uključujući 452 dece, raseljeno zbog izgreda izraelskih doseljenika.

Blinken je u petak, tokom razgovora sa članom izraelskog ratnog kabineta Benijem Gancem, pozvao izraelsku vladu da se suoči sa „rastućim nivoom nasilja među naseljenicima.“

Američki predsednik je ranije čvrsto podržao Izrael. Međutim, Bajdenova administracija se suočava sa zahtevima da ublaži humanitarnu krizu.

To je bilo premalo i prekasno za mnoge Bajdenove glasače, koji su ogorčeni na njega zbog politike prema Izraelu i Hamasu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “OVO NIKO NIJE OČEKIVAO, BAJDEN ŠOKIRAO POTEZOM: Traži sankcije za izraelce”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter