Izvor: RT
04.10.2023 u 07:52
0

„PAŠINJAN JE IZDAJNIK, VIDEĆE KAD PUTIN DOĐE U JERMENIJU, TO JE NAŠ BRATSKI NAROD“: PESKOV PRUŽIO PODRŠKU JERMENIMA i DAO SLEDEĆE OBEĆANJE!!!

Portparol Kremlja ističe da su odluke premijera Jermenije Nikola Pašinjana bile preteča svega što se danas dešava sa karabaškim Jermenima

Rusija gleda na Jermene kao na bratski narod i saoseća sa karabaškim Jermenima, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Dodao je da Moskva ne bi želela da predsednik Rusije Vladimir Putin nekada u budućnosti bude primoran da otkaže svoju posetu Jermeniji, usled novih koraka na koje se odlučuje Jerevan, te da su preteča svega onoga što se danas dešava bile odluke premijera Jermenije Nikola Pašinjana. On je, podsetimo, ranije priznao da je Nagorno-Karabah deo Azerbejdžana. 

Peskov je tako prokomentarisao poslednja dešavanja i današnju vest da je parlament Jermenije izglasao usvajanje Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda u Hagu. Za Moskvu je ovo bitan momenat, jer je ovaj sud prethodno naredio državama koje ga poštuju da, u slučaju posete predsednika Putina, izruče ruskog lidera.

U tom kontekstu, Peskov je dodao da Moskva ima određena pitanja za Jerevan, te da će Kremlj biti primoran da potraži nova diplomatska rešenja usled novih odluka. Moskva još poručuje da je ratifikovanje Rimskog statuta „nekorektna“ odluka i još jednom ponavlja da Rusija ne priznaje zahtev za izručenje Putina.

Takođe, portparol Kremlja ističe da se ne slaže sa izjavama jermenskog rukovodstva, koje su usmerene protiv ODKB-a i drugih mehanizama, rekavši da bolje od toga Jermenija ni nema.

O kolebanju kursa

Govoreći o kolebanju kursa i tome što je dolar porastao prema rublji, Peskov poručuje da to ne bi trebalo da brine građane, jer je rublja glavna valuta Rusije, a ne dolar.

„Preteranu pažnju“ na američku valutu on je objasnio kao nešto što predstavlja „ostatke prošlosti“, opisavši to kao pre svega emocionalnu reakciju.

„Da, postoji određeno kolebanje kursa, ali kao i pre nema razloga za brigu. Mi živimo u zoni rublje. Makroekonomska stabilnost je u potpunosti obezbeđena merama Vlade i Centralne banke“, poručuje Peskov.

O navodnom testiranju rakete „burevesnjik“ na Arktiku

Upitan da prokomentariše tvrdnju „Njujork tajmsa“ da je Rusija na Arktiku ili već testirala rakete na nuklearni pogon ili da takva testiranja priprema, Peskov poručuje da ne može da komentariše takve izjave, jer „ne zna odakle novinarima“ ovog lista takva informacija.

Stoga ih je samo kratko pozvao da malo detaljnije provere satelitske snimke, na kojima se vidi da to nije bilo učinjeno.

„Njujork tajms“ je, podsetimo, ranije pisao da se planira testiranje interkontinentalne balističke rakete „burevesnjik“ na nuklearni pogon.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter