Izvor: rt
07.09.2023 u 15:06
0

PESKOV UKAZUJE NA OZBILJNU PRETNJU: Američki osiromašeni uranijum u Ukrajinu donosi jugoslovenski scenario

Portparol Kremlja govorio je o isporuci municije sa osiromašenim uranijumom, Putinovom učešću na samitu Grupe 20, nezakonitom otimanju imovine ruskih sankcionisanih preduzetnika, i o pretnji koju nose vojne vežbe Jermenije i SAD

Ukrajinu čekaju strašne posledice sa kakvim se suočila Jugoslavija, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući odluku američkih vlasti da Kijevu pošalje municiju sa osiromašenim uranijumom.

MOSKVA UPOZORAVA NA SUKOB SVETSKIH RAZMERA: Pritisak Zapada na Rusiju opasno balansira na ivici RATA nuklearnih sila

Peskov podseća na smrtonosne posledice koju sa sobom nosi upotreba osiromašenog uranijuma, i naglašava da svu odgovornost za takvu odluku snosi rukovodstvo SAD.

  • „Ovo je veoma loša vest. Može se ponoviti istorija Jugoslavije i na ukrajinskim teritorijama gde će se koristiti ova municija“, ocenjuje Peskov. To se već dešavalo u novoj istoriji Evrope. Ove granate su aktivno korišćene protiv Jugoslavije. Upotreba granata je imala veoma, veoma žalosne posledice, što su potvrdile čak i međunarodne organizacije“, ukazuje portparol Kremlja.

Upotreba ovakve municije prouzrokovala je porast broja obolelih od onkoloških i drugih bolesti, podseća Peskov.

  • Ove posledice osetiće i naredne generacije koje su na neki način došle u kontakt sa tim i bile u područjima gde je to oružje korišćeno“, navodi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne planira da se uključi preko video veze na samit G20 u Indiji, kaže dalje Peskov. Putin neće prisustvovati samitu. Na njegov lični zahtev, rusku delegaciju će predvoditi ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, rekla je ranije portparolka Ministarstva Marija Zaharova.

O odluci da ne putuje u Nju Delhi Putin je blagovremeno obavestio premijera Indije Narendru Modija u telefonskom razgovoru.

Indija, inače, predsedava G20 od 1. decembra 2022. godine. Samit u Nju Delhiju biće održan 9. i 10. septembra. Pozivi su upućeni svim liderima G20, kao i šefovima još devet zemalja: Bangladeša, Egipta, Španije, Mauricijusa, Nigerije, Holandije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana i Singapura.

Dalje se navodi da Kremlj odluku Amerike da zapleni imovinu ruskih državljana doživljava apsolutno negativno, jer je to protivzakonito, naglašava Peskov.

  • „Sve slučajeve u vezi sa blokiranjem ili drugim zadržavanjem bilo kakvih sredstava u vezi sa državnom, privatnom ili mešovitom imovinom Ruske Federacije u inostranstvu smatramo nezakonitim“, ističe on i upozorava da nijedan slučaj protivpravnog oduzimanja imovine RF u inostranstvu neće biti ignorisan.

Sudovi već rade na predmetima i sporovima oko zadržanih sredstava i imovine, dodaje on.

  • „Neki naši preduzetnici su već postigli uspeh u evropskim zemljama. Uspeli su da ospore nezakonite istražne radnje vođene protiv njih i vršenje nezakonitih pretresa. Sami evropski sudovi su akcije protiv naših preduzetnika prepoznale kao nezakonite“, ukazuje Peskov.

Bezakonje i pravna besmislica, dodaje.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da će sredstva koja su SAD zaplenile od sankcionisanih ruskih preduzetnika biti iskorišćena za potrebe ukrajinske vojske.

Vojne vežbe Jermenije i SAD ne podrivaju poverenje

Odluka Jermenije da održi vojne vežbe sa SAD ne doprinosi stabilizaciji situacije u regionu i jačanju međusobnog poverenja, napominje portparol Kremlja.

  • Rusija nastavlja da ispunjava svoje funkcije kao garant bezbednosti. Nastavlja savestan i dosledan konstruktivan rad kako sa Jerevanom tako i sa Bakuom“, ističe on.

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da će jermenski mirovnjaci od 11. do 20. septembra zajedno sa američkim jedinicama izvesti vežbe „Orao partner 2023“. Glavni cilj manevara je povećanje interoperabilnosti i razmena iskustava.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan prošle nedelje je u intervjuu za italijanski list „Republika“ rekao da Rusija povlači svoju misiju iz Južnog Kavkaza, jer ruski mirovnjaci navodno ne ispunjavaju zadatke.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter