Izvor: BSC Happy/DW
21.07.2023 u 16:00
0

ZELENIMA U NEMAČKOJ I DALJE PADA POPULARNOST! Da li je Alternativa nastavila da raste?

Stranke Unije su već neko vreme najpopularnije u Nemačkoj

Anketa Dojčlandtrend: Vest ove nedelje je pad popularnosti vladajuće stranke Zelenih. CDU/CSU i dalje ubedljivo vodi. Desničarska populistička Alternativa za Nemačku stabilizovala se na 20 odsto.

U redovnom istraživanju javnog mnjenja javnog servisa ARD, Dojčlandtrend – stranka vladajuće koalicije Zeleni dobila je podršku samo 13 odsto anketiranih. Ovo je najniža vrednost u poslednjih pet godina, u slabija je od rezultata koje su Zeleni postigli na poslednjim parlamentarnim izborima, kada je za njih glasalo 14,8 odsto birača. Proteklih godina bilo je faza kada su Zeleni uživali podršku od oko 20 odsto birača.

Najjače su i dalje stranke konzervatine i desno-populističke opozicije koje imaju ukupno podršku 48 odsto birača, dok vladajuća kolacija ima podršku 38 odsto birača.

AfD se ustalio na drugom mestu

Dojčlandtrend pokazuje i stabilnu popularnost desničarsko-populističke Alternative za Nemačku (AfD), koja se ustalila na 20 odsto, što je trenutno čini popularnijom od najveće stranke u vladajućoj koaliciji, Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), koju podržava 18 odsto birača. To je 7 odsto manje nego na prošlim parlamentarnim izborima.

Na pitanje „Za koga biste glasali da su izbori sledeće nedelje?“, 28 odsto ispitanika izabralo je CDU/CS. Stranke Unije su već neko vreme najpopularnije u Nemačkoj. Treću stranku vladajuće koalicije, Liberalno demokratsku partiju (FDP), podržava 7 odsto birača. Partija Levice, sa 4 odsto podrške trenutno ne bi prošala cenzus.

Jačanje AfD povezuje se sa nezadovoljstvom radom koalicione vlade kancelara Olafa Šolca. AfD posebno ima koristi od percepcije građana da vlada ne čini dovoljno da zaustavi povećanje broja izbeglica.

NEMAČKA: Desničarska AFD prvi put na vlasti

Briga zbog promene klime

Druge teme, zbog kojih posebno Zeleni gube podršku, su vladine mere protiv klimatskih promena i, posebno, spor oko zakona koji bi trebalo da reguliše prelazak privatnih sistema grejanja u Nemačkoj sa fosilnih na održive izvore energije.

Ali u isto vreme, građani su izrazili veliku zabrinutost zbog suše u Nemačkoj. 72 odsto ispitanih strahuje da bi šume mogle da trpe zbog klimatskih promena i nestašice vode. 55 odsto smatra da bi moglo doći do problema u snabdevanju vodom za piće.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter