Izvor: HAPPY BSC
01.09.2022 u 22:38
0

„Posledica ovog rata je ne samo to što će se menjati geopolitički prostor, već će i Evropa postati velika žrtva“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 190. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, a to su, pored ostalih, žestoke borbe u pravcu Hersona, premeštanje ukrajinskih oklopnih snaga sa severa zemlje, kao i poseta međunarodnih eksperata nuklearnoj elektrani u Zaporožju.

O ovim i ostalim temama povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa našim sagovornicima: novinarom Miroslavom Stojanovićem, Nikolom Šainovićem, bivšim premijerom Srbije i Zoranom Spasićem iz Centra za saradnju sas zemljama Azije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nikola Šainović konstatovao je da se ukrajinska avijacija potrošila i da se sada borba iz vazduha premestila u borbe na zemlji sa ruskim vazduhoplovstvom u dominaciji.

„Ovo je jedan dugotrajan rat. Ja bih zamenio termin da smo u 190. danu, mi smo prošli prvih šest meseci rata i ulazimo u drugih šest meseci. Donjeck je već bio, od 2014. godine, u nezavisnoj republici, a granica se nije bitno pomerila. Granica se mnogo pomerila i na desnom i na levom krilu, ali glavni ukrajinski klin je ostao tu. Zato ta borba za Slavjansk, Kramatorsk treba da preseče taj klin ali za to treba više vremena i nažalost ljudskih života, tako da će ta borba još da traje. Ja mislim da ono što se promenilo je da se potrošila ukrajinska avijacija, nje više nema aktivno. Ona je očigledno funkcionisala, iako je prednost ruske avijacije ogromna, a ne treba zaboraviti da su Ukrajinci bili proizvođači raketa, imali su i S-300 i razne druge raketne sisteme, tako da su pružali i PVO otpor dok je njihova avijacija mogla da deluje. Tako da su ti kontranapadi koje smo videli oko Hersona bez vazdušne zaštite sa ukrajinske strane i oni su osuđeni na propast, osuđeni su na velike gubitke. Druga strana, odnosno ruska strana može da koncentriše svoju avijaciju protiv tih klinova, oni su relativno male mete, moguće je da se koncentrišu i to je jedna od najvećih promena: borba iz vazduha se seli u borbu na zemlji sa ruskim vazduhoplovstvom u dominaciji“, izjavio je Šainović.

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: „Ukrajinskim bezbednosnim službama upravlja MI6“, „Za SAD cilj rata nije da Ukrajina pobedi“

Zoran Spasić komentarisao je posetu IAEA (Međunarodne agencije za atomsku energiju) nuklearnoj elektrani u Zaporožju i izjacio je da očekuje „povoljan izveštaj“.

„Ja očekujem povoljan izveštaj, nije uništen ni jedan reaktor, niti je bilo takvih pretnji, bilo je pokušaja, ali ozbiljnih pretnji nije bilo. Međutim, iza ovoga stoji jedna ozbiljna medijska propaganda. Stvari su potpuno jasne. Dovoljno je posmatramo to sa vojnog stanovišta, a vojno stanovište kaže ovako: „Rusi od početka marta drže elektranu“. To znači da širi reon elektrane nema borbenih dejstava. Ono što je bilo pokušaja, bilo je pokušaja diverzanata da se stvori situacija, da se napravi privid nekih borbi. Borbe ne postoje, jer Rusi to drže od marta. Drugo, zašto bi to Rusi granatirali, zašto bi granatirali nešto što drže od marta, ako su hteli da granatiraju, što nisu granatirali u martu, što su čekali septembar mesec. To je nepovezana propaganda jer ne prati stanje na terenu. Zašto bi to radila Rusija? Koji je interes Rusije? Imamo jednu stranu, to je strana Ukrajine, diverzante koji su uhvaćeni i šta su radili. Zašto? Mnogi zapadni saveznici nestaju pod Zelenskim. Pitanje je trenutka kada će Zapad formalno prestati da podržava Zelenskog. Najavio sam kada je bio sastanak Makrona, Šolca, Dragog i Zelenskog u Kijevu, svi su mislili da je to odličan sastanak. To uopštne nije bio dobar sastanak za Zelensog, da ne govorim o korupciji, da ne govorim da nestaje oružje, da najveći deo naoružanja, 60 odsto naoružanja završi na crnom tržištu. I šta u svetlu svega toga radi određena strana? Traži razlog da napravi katastrofu širokih razmera, a gde ćete bolji način nego da ucenjujete preko nuklearne elektrane“, rekao je Spasić.

„Niko nema više ni motiv da se povedu ozbiljni mirovni pregovori, kao da ovaj rat svima odgovara“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

Miroslav Stojanović izjavio je da je posledica ovog rata ne samo to što će se menjati geopolitički prostor, već će i Evropa postati velika žrtva.

„Ja sam pomenuo taj novembar. Zgušnjavaju se ti nagoveštaji da bi nešto moglo da se dogodi pre zime. Pominje se diplomatska inicijativa koja bi na neki način vezivala Vašington i Moskvu i da se vrate na one početne stvari koje je Moskva tražila iz bezbednosnih razloga. To je onaj ceo spisak, koji je tada napravljen i koji je Zapad potpuno ignorisalo. To bi mogla da bude prelomna tačka ovog rata jer bi se u tim pregovorima razgovaralo o celom paketu. Putin očigledno neće da razgovara i pregovara sa Zelenskim, ne zbog toga što potcenjuje predsednika Ukrajine, nego jednostavno računa da to nije delotvorno. Zbog toga je i na početku, vi se sećate da je Putin dosta hladno primio i Makrona i Šolca jer je znao da ni u Berlinu, ni u Parizu, stvari koje interesuju Rusiju se ne mogu prelomiti i rešiti. Nije pitanje ignorisanja kao gostiju, uvažavao je on svaku od tih zemalja, i održavao je na neki način taj kontakt, i u vreme rata, otvorena linija sa Makronom pogotovo. Treba podsetiti da je Makron želeo na neki način da učini Evropu malo autonomnijom. On je recimo išao na tu suverenističku žicu De Golovu, i na osnovu toga je pobrao dosta aplauza i verovatno u izbornoj areni dobio dosta glasova. Njegova pozicija je oslabljena poslednjim izborima. Šolc se nije snašao u ovoj situaciji u kojoj je i Nemačka je u ovom času najveća evropska žrtva rata u Ukrajini. Ona je prebrisala sve ključne poluge njene moći. Njena ekonomija zasnivala se na čarobnoj formuli jeftinog ruskog gasa i ogromnog kineskog tržišta. Nemačka u ovom času tu politiku potpuno briše i anatemiše, ona optužuje čak i svoje prethodnike, Šolc i ta garnitura, od Angele Merkel do Gerharda Šredera, koji je prvi napravio sporazum o Severnom toku 1 sa Putinom. Tako da možemo sada pojmiti šta se kao bumerang vraća, ne samo uvođenjem sankcija, već brisanje onoga na čemu je počivalo blagostanje te zemlje i Zapada. Makron je pre nekoliko dana izjavio da se okončava vreme dobrog življenja, okončava se vreme blagostanja u Evopi, zapadnoj Evropi pogotovo. Posledica ovog rata je ne samo to što će se menjati geopolitički prostor, već će i Evropa postati velika žrtva“, rekao je Stojanović.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter