Izvor: Happy BSC
23.12.2022 u 20:25
0

POSTIGNUTA NAJVEĆA NAGODBA U ISTORIJI KOLEKTIVNIH TUŽBI:Meta pristala da isplati 725 miliona dolara

Meta, kompanija u čijem je vlasništvu Facebook, pristala je na nagodbu u sklopu koje će platiti 725 miliona dolara u slučaju u kojem je optužena da je dozvolila trećim strankama, uključujući Cambridge Analyticu, da pristupe ličnim podacima njenih korisnika. Predložena nagodba okončala bi dugotrajnu tužbu nakon otkrića iz 2018. da je Facebook dozvolio britanskoj konsultantskoj kompaniji  Cambridge Analytica da pristupi podacima 87 miliona korisnika.

ZAKERBERG I FEJSBUK NA CRNOJ LISTI! Rusija uvrstila „META platforms“ u ekstremističku organizaciju

Advokati tužitelja nazvali su predloženu nagodbu najvećom u istoriji američkih kolektivnih tužbi vezanih za privatnost podataka i dodali da je to više nego što je Meta ikada platila kako bi razrešila kolektivnu tužbu. Meta nije priznala da je učinila bilo šta pogrešno, što je deo nagodbe koju mora da odobri savezni sudija u San Francisku. Iz Mete su dali izjavu da je nagodba „u najboljem interesu naše zajednice i deoničara“.

Cambridge Analytica, koja više ne postoji, radila je za uspešnu predizbornu kampanju bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa 2016. i dobila je pristup ličnim podacima miliona korisničkih računa na Facebooku radi ciljanog oglašavanja. Britanska konsultantska kompanija je pristup tim informacijama, bez pristanka korisnika, dobila od istraživača kojem je Facebook dopustio da na društvenoj mreži koristi aplikaciju za prikupljanje podataka miliona korisnika.Skandal koji je izbio izazvao je vladine istrage o Facebookovoj politici prema privatnosti, tužbe i saslušanje u američkom Kongresu na kojem su zastupnici ispitivali izvršnog direktora Mete Marka Zakerberga.

Facebook je tvrdio da njegovi korisnici nemaju legitiman interes za privatnošću kada su u pitanju informacije koje su podelili sa svojim prijateljima na društvenoj mreži. Ali, američki okružni sudija Vins Čabria je taj stav nazvao „pogrešnim“ i 2019. dozvolio da se parnica nastavi. Nagodba se odnosi na između 250 i 280 miliona korisnika društvene mreže. Koliko će pojedini korisnik dobiti, zavisi od broja ljudi koji budu opravdano tvrdili da zaslužuju deo novca od nagodbe. Advokati tužitelja kažu da nameravaju od sudije da zatraže da im dodeli do 25 odsto nagodbe za advokatski honorar, što je otprilike 181 milion dolara.

 *Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter