Izvor: HappyBSC
23.12.2022 u 21:48
0

Prof. dr Dragan Petrović za „AKTUELNOSTI“: „Čini se da je pat situacija na svim linijama fronta sem u Donbasu, gde ruska strana steže obruč oko Soledara i Bahmuta!“

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 303. dan rata u Ukrajini, a naši sagovornci o najnovijim dešavanjima povezanim sa ovim sukobom bili su: Ljubinka Milinčić, glavna i odgovorna urednica srpske redakcije Sputnjik, Dragan Vasiljković – Kapetan Dragan i naučni savetnik prof. dr Dragan Petrović.

Dragan Petrović govorio je, između ostalog, o bitci za Bahmut, na trenutno najaktivnijem delu fronta.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Ovde se vodi važna bitka, ovo je izuzetno važna bitka, koja se rasplamsala od početka decembra. Nekoliko predgrađa je zauzeto i prema svim izveštajima, i ruskim, i ukrajinskim, i zapadnim, borbe se vode naročito u istočnom delu grada. Međutim, ukrajinski izvori tvrde, od pre 36 časova, da su odbacili ruske trupe iz istočnog dela grada. Nemamo potvrde toga u zapadnim izvorima, dok ruski izvori tvrde sasvim suprotno, da se sada borbe pomeraju ka centralnom delu grada, gde se vode ulične borbe. Tako da tu imamo kontradiktorne izveštaje. Ruska strana se već neko vreme ukopala u prigradskim delovima oko Bahmuta i koristeći prednost u artiljeriji gađa protivnika u centralnim delovima grada. Mi smo mogli da vidimo snimke i pre nego što je navodno dolazio Zelenski, mi to ne znamo, nije razjašnjeno da li je bio ili nije bio u Bahmutu, da li je u pitanju fotomontaža ili ne, ali i pre njegovog dolaska su snimljeni centar grada, iskopani rovovi i odbrambene prepreke. Ono što nema spora, bitke za grad se vode, makar u istočnom i na prilazima centralnom delu grada, ali zbog konfiguracije terena, koncetracije ukrajinskih i njihovih savezničkih trupa, teško je očekivati da bi se čak i u najpovoljnijem ishodu za rusku stranu, mogao očekivati eventualni pad grada za desetak dana. Ako bi čak grad i pao, to ne bi bilo tako brzo, zbog visoke koncetracije ukrajinskih snaga i njima savezničkih snaga i zbog insistiranja političkog rukovodstva u Kijevu da se grad brani po svaku cenu“, rekao je Petrović.

Pilot Stevan Ignjatović za „AKTUELNOSTI“: „Dolazimo do problema da je najteži deo rata u gradovima i selima, gde se vi borite od kuće do kuće!“

 On je pojasnio i šta bi zauzimanje ovog grada značilo za rusku stranu.

„Pad grada bi konkretno značio substitut za u septembru i početkom oktobra izgubljeni istočni deo Harkovske oblasti, konkretno Izjum, i oko prvog oktobra pao je Krasni Liman. Time je olakšana ukrajinska odbrana u ostatku Donbaske regije. Međutim, zbog uspeha koje ima ruska strana, što je potvrđeno na svim izveštajima, mapama i na zapadnim sredstvima informisanja, došlo je do prodora u širokom prostoru donjecke anglomeracije, pre svega zapadno od Avdijevke, južno ka Ugljedaru, naročito u sektoru Pavlovke i u prigradskim mestima samog Bahmuta plus Soledara. Šta više, ruske trupe su se uklinile, i čine to sve više, između Soledara i Bahmuta. Ako bi se uklinile jugoistočno od grada, kod mesta Opitnoje, onda bi došlo do poluokruženja i sa jugozapada Artjomovska, odnosno Bahmuta, i na taj način bi odbrana grada bila vrlo, vrlo otežana, što bi možda dovelo do preventivnog povlačenja iz pojedinih delova grada. Bilo kako bilo, bitka traje. Ogromni su gubitci ukrajinske strane, kako govore ruski izvori. Zapadni izvori tvrde da i Rusija ima ozbiljnih gubitaka, što je naravno vrlo teško proveriti iz ove percepcije“, dodao je Petrović.

Naučni savetnik se osvrnuo i na dešavanja na ostalim delovima fronta.

„U tom ratu iscrpljivanja biće potrebne dodatne injekcije Rusiji kako bi taj rat pobedila“, u emisji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

„Što se tiče drugih linija fronta, prvi put vidimo da je ruska strana preuzela inicijativu i gore kod Svatova, isto se prodire gore, i ukrajinska strana kao da više nema snage da vodi ofanzivu, što je bilo u prethodnih nekoliko nedelja. Kada je negde pre mesec dana, možda pre oko pet nedelja, evakuisana desna obala Dnjepra, ukrajinska strana je imala mogućnost, što je i pokušala, da prebaci te trupe ka Zaporožju i negde pokuša prodor ka Melitopolju ili Mariupolju, ka Azovskom moru. Međutim, zbog dva razloga ona to nije postigla i prošlo je dragoceno vreme. Prvi razlog je uništenje najvećeg dela železničkog čvora, pre svega železničkog čvora u Krivom Rogu, rodnom mestu Zelenskog, tako da je transport trupa išao mnogo severnije i mnogo komplikovanije. Drugi, mnogo važniji razlog, ovo je samo vremenske prirode, jeste velika ofanziva ruske strane u generalnoj bitci za Donbas, gde je gro trupa prebačeno na Soledar i Bahmut. Na taj način Ukrajinci nemaju više snage, gotovo je to sigurno, da ovde realizuju neki rezultat, jer je u međuvremenu došlo i do ozbiljnije popune redova sa ruske strane. Tako da mislim da oni sem bombardovanja, koje je svakodnevno, raketama, haubicama raznim projektilima kratkog i srednjeg dometa, gde ozbiljno pogađaju civilnu infrastrukturu, oni kažu da gađaju vojnu, svih ovih gradova: Melitopolja, Zaporožja, do Mariupolja ne mogu da dobace…Kada se sve vidi, teško je pomisliti da Ukrajinci imaju kapaciteta za takve vrste ofanziva. Čini se da je pat situacija na svim linijama fronta sem u Donbasu, gde ruska strana steže obruč oko Soledara i Bahmuta“, zaključuje Petrović.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter