Izvor: BSC HAPPY/RTS
07.08.2023 u 21:47
0

PROVEO 17 GODINA U ZATVORU ZA ZLOČIN KOJI NIJE POČINIO, pa mu tražili da pokrije troškove „kirije“!

Boravak u zatvoru košta, pa čak i kada ste iza rešetaka zbog zločina koji niste počinili. Ipak, Endru Malkinson izborio se da mu „zatvorsku kiriju“ ne odbiju od odšteta koju bi mogao da dobije zbog odsluženja kazne zbog zločina koji nije izvršio.

Čovek koji je proveo zatvoren punih 17 godina zbog silovanja koje nije počinio, opisao je kao „odvratno“ pravilo koje od njega zahteva da pokrije troškove života za vreme provedeno u zatvoru. Endru Malkinson dobio je dobre vesti prošlog meseca – presuda u skladu sa kojom je izdržavao kaznu poništena je nakon što su se pojavili novi DNK dokazi koji sa zločinom povezuju još jednog potencijalnog osumnjičenog.

Međutim, 57-godišnjak je ubrzo potom preneražen informacijom da treba da plati „prenoćište i smeštaj“ od bilo koje nadoknade koju bude dobio u okviru vladinog programa za obeštećenje u ovakvim slučajevima, a koja je ograničena na milion funti. Sekretar britanskog pravosuđa Aleks Čok ukinuo je pravilo odmah u nedelju nakon što se pročulo za slučaj Endrua Malkinsona.

Malkinson je, u razgovoru sa Martinom Brantom, novinarom Skaj njuza specijalizovanom za teme kriminala i prava, rekao da misli da je pravilo odvratno, veoma glupo, osvetoljubivo o potpuno neophodno.

Dug put do odštete

U drugom intervjuu Malkinson je istakao da je to „prva od mnogih promena koje su nam potrebne u našem pravosudnom sistemu da bismo zaštitili nevine“. Kritikovao je i početnu policijsku istragu, kao i presudu koja nije doneta jednoglasno već samo većinom glasova porotnika.

„Trebalo mi je 20 godina da ostvarim pravdu, jer istražni organi ne istražuju ovakve greške i ne snose odgovornost. Možda će mi sada biti potrebne godine da dobijem bilo kakvu odštetu, jer, iako je moja presuda poništena, država sada traži od mene da iznova dokazujem svoju nevinost“, objašnjava Malkinson. Prema njegovim rečima, niko ne bi trebalo da istrpi ono kroz šta je on prošao.

ŽESTOKA KAZNA ZA IZDAJNIKA: Navaljni osuđen na još 19 godina zatvora

„Nadam se da Aleks Čok neće stati ovde u unošenju izmena u pravosudni sistem. Takve promene su nam potrebne da bismo naš pravosudni sistem učinili bezbednijim za nevine i odgovornijim za greške“, istakao je Malkinson.

Ranije su nezavisni procenitelji mogli da vrše odbitke na osnovu „ušteđenih životnih troškova” kao što su plaćanje stanarine ili hipoteke, iako se to nije desilo u protekloj deceniji, navode u Ministarstvu pravde Velike Britanije. Sekretar britanskog pravosuđa Aleks Čok ažurirao je smernice, koje datiraju iz 2006. godine, kako bi se ukinula mogućnost potraživanja ovakvih troškova kod poništenih presuda.

„Pravičnost je osnovni stub našeg pravosudnog sistema i nije u redu da žrtve grešaka u sprovođenju pravde mogu imati odbitke za ušteđene životne troškove. Ova sasvim logična izmena sprečiće žrtve da plaćaju dva puta zbog zločina koje nisu počinile“, rekao je Čok.

Maksimalna isplata u okviru programa obeštećenja zbog ovakvih grešaka je milion funti za izdržanu kaznu zatvora od više od 10 godina. Malkinsonova advokatica Emili Bolton, direktorka dobrotvorne advokatske kancelarije „Apil“, naglasila je da bi maksimalna suma iznosila 58.824 funti za svaku godinu koju je njen klijent greškom proveo u zatvoru, što je oko 27.760 funti manje od osnovne plate poslanika od 86.584 funti.

Koja suma može da nadoknadi gubitak dela života

„Država je Endiju otela najbolje godine života. Promena ovog jednog pravila nije adekvatan odgovor. Potrebna nam je potpuna revizija žalbenog sistema, kome su bile potrebne dve decenije da se prizna ova očigledna greška u sprovođenju zakona“, rekla je Boltonova.

„Laiku to možda deluje kao mnogo novca. Ali to predstavlja skoro dve decenije pakla i izgubljenih prilika, izgubljene ljubavi i svega ostalog što život čini dragocenim“, kaže Malkinson.

Portparol pravosuđa iz redova liberalnih demokrata Alister Karmajkl rekao je da vlada sada mora da preispita slučajeve ljudi koji su bili primorani da plate za troškove života nakon što su neopravdano osuđeni. Da bi stekao pravo na isplatu u okviru programa, oštećeni mora da podnese zahtev za obeštećenje u roku od dve godine od pomilovanja ili poništenja presude usled otkrivanja novih činjenica, koje bez sumnje dokazuju da nije počinio prekršaj ili zločin.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter