Izvor: Tanjug
17.04.2023 u 15:34
0

„PRVI KORAK KA OKONČANJU ZABRANE UVOZA“: Ukrajina namerava da preko Poljske ponovo otvori tranzit hrane i žitarica

Ukrajina ima za cilj da ponovo otvori tranzit hrane i žitarica preko Poljske kao "prvi korak" ka okončanju zabrane uvoza, tokom današnjih razgovora u Varšavi, u trenutku kada su neke zemlje uvele zabrane na uvoz iz Ukrajine kako bi zaštitile svoja poljoprivredna tržišta.

Poljska i Mađarska najavile su u subotu zabranu uvoza pojedinih proizvoda iz Ukrajine, preneo je Rojters. Slovačka je najavila danas da će učiniti isto, a druge zemlje u centralnoj i istočnoj Evropi saopštile su da, takođe, razmatraju slične mere. Pojedine crnomorske luke su blokirane nakon ruskog napada na Ukrajinu u februaru prošle godine i velike količine ukrajinskog žita, koje je jeftinije od onog proizvedenog u Evropskoj uniji, završilo je u zemljama srednje Evrope.

Lokalni poljoprivredni proizvođači navode da je to snizilo cene i smanjilo njihovu prodaju, zbog čega su vlade zatražile od Evropske unije da reaguje. „Prvi korak, po našem mišljenju, trebalo bi da bude otvaranje tranzita, jer je on prilično važan i to je ono što treba učiniti bezuslovno i nakon toga ćemo razgovarati o drugim stvarima“, rekao je ukrajinski ministar poljoprivrede Nikola Solski.

DAN D: Poslednjeg dana aprila počinje kontraofanziva?

Oko 10 odsto prehrambene robe Ukrajina izvozi preko poljske granice, naveo je Solski na Telegramu, aplikaciji za razmenu poruka. Isporuke u Mađarsku čine oko šest odsto ukrajinskog poljoprivrednog izvoza, rekao je on. Ukrajina će ove sedmice voditi dodatne razgovore u Rumuniji u sredu, a u Slovačkoj u četvrtak, dodao je Solski.

Poljski embargo, koji je na snazi od subote uveče, primenjuje se za tranzit žita da bi se zaustavio njegov ulazak na poljsko tržište. U Varšavi bi danas trebalo da počnu pregovori između Ukrajine i Poljske, izjavio je poljski ministar poljoprivrede Robert Telus za televiziju TVP Info. Kijev je saopštio da je inicijativa, koju su uz posredovanje UN omogućile bezbedan crnomorski izvoz ukrajinskog žita, u opasnosti od gašenja nakon što je Rusija blokirala inspekcije brodova učesnika u turskim vodama.

Ukrajinske crnomorske luke su blokirane nakon ruskog napada prošle godine, ali pristup do njih tri je odobren u julu, prema sporazumu između Moskve i Kijeva, čiji su posrednici bili Ujedinjene nacije i Turske. Sporazum, namenjen da pomogne u ublažavanju globalne krize hrane, produžen je prošlog meseca, ali Ukrajina je saopštila da je broj teretnih brodova koji prolaze kroz Bosfor noseći ukrajinske poljoprivredne proizvode kritično nizak.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter