Izvor: AGENCIJE
06.10.2023 u 20:47
0

PUTIN OBEĆAO I NAJAVIO NOVE MOĆNE RAKETE: „Ako samo jedna raketa krene na nas, zasućemo ih stotinama naših“

Rusija bi mogla ponovo da počne sa testiranjem nuklearnog oružja, što bi bio prvi put od 1990. godine kada je SSSR izveo poslednji takav test. Iako iz Moskve to nije nije zvanično potvrdio, na ovakav zaključak navode izjave ruskih zvaničnika, pa i samog predsednika Vladimira Putina.

Sumnju da bi Rusija mogla ponovo da počne da testira nuklearno oružje, što je na zapadu protumačeno kao zaoštravanje nuklearne retorike, probudio je sam Vladmir Putin.

RUSIJA ĆE ISPUNITI OBEĆANJE: Milion tona ruskog žita biće dostavljeno tamo gde je najpotrebnije

Prvi čovek Rusije izjavio je u četvrtak na plenarnoj sednici Međunarodnog debatnog kluba „Valdaj“ da „trenutno nije spreman da kaže da li Rusija treba da testira nuklearno oružje“. Međutim, tokom istog govora Putin je jasno rekao da bi Rusija bila spremna da upotrebi ovo razorno oružje.

Prema njegovim rečima, u ruskoj vojnoj doktrini postoje dva razloga zbog kojih Rusija može da upotrebi nuklerano oružje – udar na Rusiju i pretnja opstanku države. Tvrdi da nijedan od dva scenarija trenutno nije slučaj i da „niko pri zdravoj pameti ne bi pomislio da primeni nuklearno oružje protiv Rusije, ali ukoliko bude u Moskvi su spremni za napad „stotinama raketa“.

„Od trenutka kada se otkrije lansiranje rakete, odakle god da se to desilo – sa bilo kog mesta u svetskim okeanima ili sa bilo koje teritorije – kao odgovor, u kontraudaru u vazduhu će se pojaviti toliki broj, toliko stotina naših raketa, da nijedan neprijatelj neće imati šanse da preživi. Istovremeno, u nekoliko pravaca odjednom“, naglasio je Putin.

Istovremeno, Putin je objavio i da će ruska vojska uskoro biti bogatija za dve moćne rakete na nuklearni pogon – „sarmat“ i „burevesnik“. Kako je rekao, Rusija je izvela najnoviju uspešnu probu interkontinentalne krstareće rakete „burevesnik“ na nuklearni pogon.

Za sada, malo podataka poznato je o „burevestniku“, raketi kojoj je NATO dao kodno ime „Skajfol“. Veruje se da „burevestnik“ može da nosi nuklearnu bojevu glavu ili konvencionalnu. Takođe, veruje se da može da ostane u vazduhu mnogo duže od drugih projektila i da pređe mnogo veću udaljenost zahvaljujući nuklearnom pogonu. Ipak, pojedini zapadni stručnjaci su skeptični prema ovom projektilu, napominjući da bi nuklearni motor mogao da bude veoma nepouzdan.

Sledeći korak je masovna proizvodnja i uvođenje u redovno naoružanje ove dve rakete. „Mi smo faktički završili posao na ‘sarmatu’, na super-teškoj raketi. Ostalo je pitanje da neke procedure treba da završimo čisto administrativno i birokratski“, rekao je Putin. Dan kasnije, iz Moskve je stigla još jedna najava koja ukazuje da Rusija pravi prostor za nove nuklearne testove. Predsednik Predstavničkog doma Vjačeslav Volodin izjavio je da će Savet Državne dume Rusije na narednoj sednici razmotriti povlačenje iz Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter