Izvor: BSC HAPPY
23.02.2023 u 17:01
0

Putin pripremio novi odgovor na sankcije: Evo kako će Rusija uštedeti oko 660 milijardi rubalja 2023. godine!

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se ograničava popust na rusku naftu "Urals" u odnosu na cenu "Brent" za obračun poreza na naftu. Dokument je objavljen na zvaničnom portalu pravnih informacija.

Zakonom se menja postupak utvrđivanja kotacija ruske nafte koja se koristi za obračun poreza na vađenje minerala (MET) za proizvodnju nafte, poreza na dodatni prihod od vađenja ugljovodonika i akcize na naftne sirovine.

Ako nafta „Urals“ u aprilu bude jeftinija od referentne nafte marke „Brent“ za više od 34 dolara po barelu, onda će cena ruske marke biti fiksna kao cena „Brent“ minus 34 dolara za poreske svrhe. Slično tome, u maju će se cena „Urala“ za poreske svrhe odrediti uz popust na Brent od 31 dolar po barelu, u junu – 28 dolara, a od jula – 25 dolara. Ako su popusti za rusku naftu manji od navedenih cifara, onda će se porezi obračunati na osnovu stvarne cene „Urala“.

Prelazni period za primenu popusta na cenu „Brent“ omogućiće naftnim kompanijama da se prilagode novoj proceduri za obračun poreza na osnovu kotacija „Urala“, objasnilo je Ministarstvo finansija. Sada se cena ruske nafte „Urals“ izračunava na osnovu podataka agencije za cene „Argus“. Ministarstvo finansija se oslanja na ove citate prilikom obračuna izvoznih dažbina i poreza na naftu. U oktobru je „Argus“ pokrenuo novi sistem vrednovanja „Urala“ baziran na luci u Rusiji, pošto je prvi postao irelevantan zbog embarga EU. Ministarstvo finansija je navelo da u 2023. nastavlja da koristi Argusovu kotaciju, ali će u prvom kvartalu razmotriti preporučljivost prelaska na druge kotacije.

„POSLEDICE BI BILE MNOGO VEĆE“ Lukašenko tvrdi da je sukob u Ukrajini bio neizbežan!

Takođe, zakon je korigovao parametre prigušnog mehanizma, dizajniranog da obuzda domaće cene goriva. Sada se cena izvozne alternative u formuli amortizera za benzin izračunava uzimajući u obzir faktor smanjenja koji je jednak popustu za „Ural“ u odnosu na „Brent“. Zakon ograničava ovaj popust od januara do marta na 20 dolara po barelu, a od aprila do kraja 2025. na 25 dolara. Za dizel, od aprila do kraja 2023. godine uvodi se popust od 10 dolara u obračun izvozne cene u formuli dampera.

Ovi amandmani su razvijeni nakon Putinovog uputstva da se osigura da popust na rusku naftu, koji je nastao zbog sankcija, ne stvara probleme budžetu. Zamenik ministra finansija Aleksej Sazanov naglasio je da je prilagođavanje oporezivanja nafte potrebno ne radi dodatnih budžetskih prihoda, već da bi se u njemu uštedelo oko 660 milijardi rubalja 2023. godine. Zakon stupa na snagu 1. aprila 2023. godine, ali ne ranije od mesec dana od dana zvaničnog objavljivanja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter