Izvor: Tanjug
27.03.2023 u 18:02
0

„REAGOVAĆEMO OŠTRO“: Žestoko upozorenje Lavrova!

Nedavni susret kineskog i ruskog predsednika su primer i dokaz celom svetu da je došao kraj metodi "zavadi pa vladaj" u međunarodnim odnosima, rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

Rusija trpi agresiju zapadnih zemalja koje se nacizmom bore protiv nas, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku Upravnog odbora Fondacije Aleksandar M. Gorčakov, koja nosi ime po nekadašnjem ministru spoljnih poslova Rusije.

– Zapadnjaci koriste ukrajinske neonaciste. To je njihov metod borbe protiv Rusije. Zloupotrebljavaju nacizam protiv nas, služeći se onim snagama koje su spremne da ovu teoriju sprovedu u delo. Našli su vrlo sposobne izvršioce svoje volje u liku nacističkog režima u Ukrajini, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Ruska Federacija će se svim sredstvima boriti ne samo da zaštiti svoje sunarodnike koji već niz godina trpe agresiju ukrajinskih vlasti, već i za očuvanje ruske državnosti.

LAVROV O SJEDINJENIM DRŽAVAMA: „Danas se od SAD može očekivati bilo šta, prešle su sve granice pristojnosti“

– Niko ne treba da sumnja – na sve neprijateljske akcije reagovaćemo oštro, koristeći sva raspoloživa sredstva, kazao je on.

Lavrov je podsetio na reči ruskog predsednika Vladimira Putina koji je nedavno primetio da su prognoze zapadnih političara na krah Rusije bile loše, koliko je ruski socijalni i ekonomski sistem bio izdržljiv i koliko je rukovodstvo države bilo požrtvovano zarad ispunjenja ciljeva i blagostanja društva.

Prema rečima ruskog diplomate, mnoge zemlje globalnog juga, koje predstavljaju svetsku većinu, u Rusiji vide partnera sa kojim žele da sarađuju. Te zemlje su, nastavio je Lavrov, svesne da aktuelnom svetskom poretku otkucava sat, i da će njihova budućnost zavisiti od sadašnjih rešenja.

Zapad i dalje želi da živi na račun drugih, kao i pre 50 godina, kolonijalnim i nekolonijalnim metodama pokušavaju da sačuvaju svoju hegemoniju, primetio je on. Međutim, i Kina, i Afrika, i Azija, i Indija, i Latinska Amerika, dobro znaju o čemu se radi, i neće da naštete svojim nacionalnim interesima zarad zapadne hegemonije, naglasio je Lavrov.

– Savremeni svet je multipolaran i malo ko želi da izvlači kestene iz vatre za bivše metropole, da žrtvuje svoje nacionalne interese zarad zlatne milijarde. Sasvim je prirodno da se oko tri četvrtine svetskih država nije pridružilo antiruskim sankcijama, sve su zauzele uravnoteženu poziciju o Ukrajini, kazao je on.

Nedavni susret kineskog i ruskog predsednika su, prema njegovim rečima, primer i dokaz celom svetu da je došao kraj metodi „zavadi pa vladaj“ u međunarodnim odnosima.

Rusija ima saradnike i prijatelje u mnogim državama, rekao je Lavrov i dodao da i na Zapadu ima mnogih koji simpatišu Rusiju i njenu kulturu. U mnogim zapadnim državama, kazao je ruski diplomata, otvaraju se rusofilska društva koja poštuju vrednosti koje Rusija neguje, misleći na tradicionalne, kulturne, moralne i porodične vrednosti.

U slučaju da se Zapad probudi, Rusija će razmatrati dalju saradnju, koristeći se pritom svojim uslovima i poštujući svoje interese, istakao je Lavrov.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter