Izvor: Oružje online
09.09.2023 u 07:57
0

„REDUT“ ZAMENIO VAGNER: STARA RUSKA PARAVOJSKA sa VRAĆA U IGRU – UDARNA PESNICA NOVE RUSKE OFANZIVE!?! (FOTO, VIDEO)

Nakon pogibije Jevgenija Prigožina i Dmitrija Utkina u avionskoj nesreći i urušavanja njihove famozne ČVK „Vagner“, u Rusiji sve više raste značaj do sada ne toliko zapažene privatne vojne kompanije „Redut“.

Naime, više zapadnih medija poslednjih dana izveštava kako je „Redut“ odavno na sceni ali sada pokazuje snažnu nameru da zameni „muzikante“ kao „ključni instrument ruskog hibridnog i konvencionalnog ratovanja. Smrt Jevgenija Prigožina i njegove desne ruke Dmitrija Utkina može da znači velike promene u oblasti privatnih vojnih kompanija u Rusiji.

Konkretno, ova privatna vojska izbija u prvi plan i, sada kada je bar privremeno lanac komande u ČVK „Vagner“ urušen, „Redut“ bi mogao i spreman je da zameni „Vagnerovce“ kao ključni instrument hibridnog i konvencionalnog ratovanja“. Pri tome, isti mediji ne propuštaju da napomenu da je „Redut“ “plaćenička grupa koja je, navodno, pod direktnom kontrolom ruskih obaveštajnih službi”.


S druge strane, ne zaboravimo da se i ukrajinski zapadni sponzori trude da spreče „vaskrsnuće orkestra“ proglasivši „Vagner“ terorističkom organizacijom.

Ova odluka je utoliko intrigantnija što zapadnoj zajednici nikada nije palo na pamet da nešto slično preduzme protiv kompanija Blackwater Worldwide -Xe Services LLC – Academi, DynCorp International (Amentum)iliL-3 MPRI (Military Professional Resources Inc.), iako je za neke od zločina koje su počinili pripadnici nekih od ovih firmi suđeno čak i u SAD!

„Redut“ navodno po pitanju naoružanja i municije u potpunosti zavisi od zvaničnih državnih institucija, što je značajan faktor kojim komanda obaveštajnih službi ima kontrolu nad ovom plaćenićkom grupom.


Međutim, ona i dalje uživa značajan stepen autonomije u komandovanju i kontroli. Neki mediji tvrde kako je „Redut“ počeo da se priprema za ulazak u Afriku neposredno pre Prigožinove smrti. „Važne priče“ pronašle su poruke na društvenim mrežama koje pozivaju ljude da se pridruže „Redutu“ sa sledećom porukom: „Vagner je prošlost. Ako ste zaista zainteresovani za pravi rad u Africi, onda su vaš izbor Ministarstvo odbrane i ČVK „Redut“!“

Kao što smo već pisali, ”Redut” je jedna od najstarijih i najprofesionalnijih privatnih vojski Rusije. Nastala je zvanično još 2008. godine u vidu organizacije “Redut-Antiteror” ili “Centar-R” a poznat je i pod nazivom „Štit STG“. Redut je, za razliku od „Vagnera“, regrutovao isključivo iskusne borce.

Kostur ove grupacije činili su bivši pripadnici ministarstva odbrane, kontraobaveštajne službe i 45. posebne gardijske brigade specijalne namene vazdušno-desantne vojske (Kubinka, Moskva).

APOKALIPSA!!! SNAŽAN ZEMLJOTRES UNIŠTIO MAROKO: STOTINE MRTVIH i POVREĐENIH, HILJADE na ULICAMA! (VIDEO)

Borci ”Reduta” morali biti stariji od 25 godina, potvrdu da ne boluju od HIV ili tuberkuloze, borbeno iskustvo kao učesnici specijalnih i mirovnih operacija ili su bivši pripadnici specijalnih snaga.

Asortiman osnovnih usluga koje je pružao ”Redut” obuhvatao je bezbednosne aktivnosti, obuku bezbednosnih timova, sertifikaciju specijalista za pružanje usluga privatnog obezbeđenja, zaštitu rizičnih zona prema zahtevima UN i slično.

Kompanija je, inače, 2018. godine obezbeđivala radove ”Strojtransgaza” u Siriji pa se tako povezuje sa „Gazpromom“ i Genadijem Timčenkom. „Redut“ sa oligahom Timčenkom, koji zauzima osmo mesto na ruskom spisku „Forbes“, povezuje i bivši ministar odbrane Donjecke Narodne Republike, Igor Vsevolodovič Girkin (Strelkov).

Kolaju priče da je „Redut“ u suštini regisrovana kao građevinska kompanija sa sedištem u Rostovu na Donu a da mu se osnovna delatnost navodi pod abrevijaturom „RLSPI“ – regionalna laboratorija za sociološko-psihološka istraživanja“.

Zapadni izvori navode da je to „jedinica 35555 GRU Ministrastva odbrane Rusije“ ali da se to ne navodi u dokumentaciji. Zbaći – potpuno nepouzdana tvrdnja…

Baza ”Reduta” je do početka SVO bila u podmoskovskom naselju Kubinka, uz poligon 45. brigade vazdušno-desantne vojske tako da praktično kompanijom operativno upravljaju bivši padobranci.

„Vojnoprofesionalni savez Reduta“ je, objedinjujući naziv čitavog niza organizacija, koje su uključivale ne samo vojne specijaliste iz specijalnih snaga i vazdušno-desantnih snaga. Upravo u ovom obliku organizovala ga je 2006. godine grupa veterana padobranaca i izviđača 106. vazdušno-desantne divizije, 56. vazdušno-desantnog bataljona, 173. specijalne jedinice, 2. brigade specijalnih snaga GRU.

Semantički naziv „Redut“ (redoubt) je utvrđenje (zatvoreno, poluzatvoreno ili otvoreno) tipa poljske fortifikacije.  Ovo poljsko (zemljano) utvrđenje, najčešće oblika trapeza ili pravougaonika, sa tzv. „grkljanom“ (ulazom) na najmanje izloženoj strani, bilo je namenjeno za dejstvo vatrom u sve strane.

Obično se sastojao iz spoljašnjeg rova, grudobrana visokog profila i unutrašnjeg rova, a redovno je bio podešen za samostalnu odbranu; često je građen i u međuprostorima tvrđava ili odbrambenih linija nekog položaja. Nastao su 16. veku, redovno je korišćen u 18. i 19. Veku, a poslednji put je upotrebljen u rusko-japanskom ratu (1904-1905).

Kao pokjsko utvrđenje isčezao je početkom Prvog svetskog rata pošto je zbog visokog profila bio laka meta suvremen artiljerije.  Osnivači privatne kompanije su naziv usvojili kao simbol za odbranu i mogućnost dejstva na neprijatelja u svim pravcima.

Specijalci „Reduta“ učestvovali su u mnogim ratovima, uključujući one na Bliskom istoku, u Avganistanu, na Kavkazu, u Iraku, Africi, Indoneziji. Grupe su učestvovale i u mnogim mirovnim operacijama.

Od 2008. grupe pomorskih specijalnih snaga počele su da pomažu evropskim kompanijama u oslobađanju talaca koje drže pirati na Rogu Afrike. „Redut“ je 2023. godine porastao na oko 7000 vojnika.

Nedugo pre smrti Prigožina i Dmitrija Utkina, „Redut“ je započeo pripreme za ulazak u Afriku, fokusirajući napore za regrutovanje u ovom delu sveta, tvrde zapadni mediji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter