Izvor: alo.rs
09.08.2023 u 15:43
0

RUSKA RUBLJA U PADU! Evo i zašto

Ruska valuta, rublja, pala je danas na najniži nivo u odnosu na evro još od marta 2022. godine.

Prema podacima sa Moskovske berze, evro je danas danas prvi put od 25. marta prošle godine u jednom trenutku vredeo više od 107 rubalja, prenosi Komersant. U 9:38 sati, evro je porastao za 0,37 odsto na 106,8 rubalja, kao i dolar – za 0,14 odsto na 97,2 rublje, a kineski juan – za 0,34 odsto na 13,4 rublje.

Pre dva dana, američki dolar je prvi put od marta prošle godine porastao iznad 97 rubalja.

KRVAVI NOŽ KOJI NIKADA NEĆE BITI ZABORAVLJEN: Top 5 stvari koje niste znali o čuvenom „MESERU“

Ekonomski stručnjaci su tada istakli da je ova dinamika posledica nedovoljne ponude deviza u Rusiji, u uslovima smanjenja izvoza, kao i sezonski visoke tražnje za inostranim valutama.

Nema mnogo faktora koji bi mogli da preokrenu ovaj trend, a rast cena nafte će, možda, tek na jesen uticati na rusko devizno tržište, navodi se u analizi.

Kako je naglasio glavni analitičar PSB-a, Denis Popov, pad spoljnotrgovinskog suficita Rusije – stabilan pad izvoza, uz visok uvoz – osnovni je faktor slabljenja rublje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter