Izvor: Kuirir.rs/Komsomolska pravda
18.05.2023 u 13:01
0

MOĆNI „OKLOPNIK“ IDE NA FRONT I PROBIJA ZIDOVE : Rusi počeli proizvodnju nove avionske rakete – S-8 OFP (FOTO)

Za novu raketu je razvijen raketni motor na čvrsto gorivo sa povećanim energetskim performansama - uz njegovu pomoć je obezbeđen let na udaljenosti do 6 km (najnaprednije modifikacije S-8 lete na 3-4 km ).

U Rusiji je počela serijska proizvodnja najnovije avionske rakete velike snage S-8 OFP.

VAGNEROVCI RAZARAJU NEPRIJATELJSKE PREPREKE: Pogledajte najjači snimak od početka manevrisanja na frontu (VIDEO)

Dugi niz godina ruska vojska je bila naoružana nenavođenom avionskom raketom (NAR) S-8 ili jednostavno „osmicom“.

S-8 je i danas u upotrebi, i donedavno su mnogi stručnjaci verovali da se iz ovog proizvoda ne može napraviti ništa bolje, ali se u istraživačko-proizvodnom koncernu Tekmaš razvila njena nova varijanta, nazvana S-8 OFP. Posle prvobitnu sumnji i eksperimentalnih ispitivanja, Ministarstvo odbrane je dalo zeleno svetlo za pnjenu proizvodnju i upotrebu.

Nova raketa nazvana i „Oklopnik“ je istih dimenzija i oblika kao S-(, ali se istovremeno se koriste potpuno nove komponente i rešenja, što obezbeđujući značajno povećanje najvažnijih sposobnosti.

Kalibar rakete S-8OFP je ostao isti – 80 mm. Dužina je 1500 mm, početna težina 17 kg. Ali Armored Piercer, za razliku od „majke“ – S-8, ima novu visokoeksplozivnu fragmentacionu bojevu glavu prodornog tipa.

Bojeva glava težine 9 kg nosi više od 2,5 kg eksploziva (originalni S-8 je imao 1 kg).

Bojeva glava je opremljena dvostrukim kontaktnim fitiljem – može se podesiti da detonira pri kontaktu sa metom ili uz određeno usporavanje – da probije barijeru i eksplodira iza nje.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter