Izvor: kurir.rs
21.12.2022 u 07:47
0

RUSI POKREĆU DOMAĆU VIKIPEDIJU: Evo kako će se zvati

Rusija planira da pokrene domaću internet enciklopediju pod nazivom „Znanje“, poput čuvene Vikipedije, najavio je ruski ministar za digitalni razvoj, komunikacije i masovne medije Maksut Šadajev.

RUSKA ELITA PODELJENA – REALISTI I EKSTREMISTI ZASTUPAJU SVOJE STAVOVE: Evo šta zapravo misle o Putinovim krucijalnim potezima!

Nova enciklopedija biće pokrenuta početkom sledeće godine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Naš glavni zadatak je da napravimo svoj portal, i mi radimo na tome – radimo na portalu ‘Znanje’. Za sada, tamo imamo više od 100.000 članaka, a planiramo da ga aktiviramo početkom godine, objasnio je.

Vikipedija je još uvek dostupna u Rusiji, ali ju je ruska služba za nadzor komunikacija, označila kao resurs koji ne poštuje zakone Rusije. Ova mera će, kako su 20. jula rekli iz organizacije, trajati sve do tada dok američka neprofitna organizacija „Vikipedija“ ne ukloni članke u kojima govori o specijalnoj vojnoj operaciji Moskve.

Iz ruske službe za nadzor komunikacija tada su saopštili da američka „Vikipedija“ sadrži zabranjene materijale, uključujući i lažne informacije o toku vojne operacije u Ukrajini.

„Vikimedija Faundejšn“ (Wikimedia Foundation), koji upravlja „Vikipedijom“, prvi put je novčano kažnjena u aprilu ove godine i to zbog, kako je navedno, pet članaka koji sadrže netačnu informaciju o ruskoj vojsci i njenim aktivnostima tokom specijalne vojne operacije.

Namera Rusije je i da onlajn enciklopedija „Znanje“ bude u prednosti u odnosu na američku „Vikipediju“, dodao je danas Šadajev.

Novi portal trenutno se nalazi u fazi testiranja.

Ideja o osnivanju ruske „Vikipedije“ pojavila se u maju ove godine.

Iz komiteta za nauku, obrazovanje i kulturu Saveta Federacije Rusije poručili su tada da bi cilj bilo stvaranje jednog alternativnog i verodostojnog izvora informacija.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter