Izvor: Sputnik Srbija
13.09.2022 u 10:22
0

Ruska državna korporacija za nuklearnu energiju „Roasatom“ počela radove na izgradnji dva nuklearna reaktora u Mađarskoj!

Ruska državna korporacija za nuklearnu energiju „Rosatom“ započela je velike zemljane radove na mestu gradnje dva nova bloka nuklearne elektrane „Pakš“ u Mađarskoj, rekao je za medije direktor projekta za izgradnju elektrane Aleksandar Merten.

„Već smo započeli velike zemljane radove. U toku je iskop zemlje na lokalitetu bloka №5 nuklearne elektrane ‘Pakš 2’ do nivoa podzemnih voda, odnosno do pet metara u zemlju. U toku su pripremni zemljani radovi za blok №6“, rekao je Merten.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

FSB SAOPŠTIO: Uhapšen menadžer jednog od ruskih odbrambenih preduzeća osumnjičen da je prosleđivao poverljive podatke Ukrajini!

Kako je dodao, izvode se i pomoćni radovi, pravi se građevinsko-montažna baza, obezbeđen je specijalizovani arheološki nadzor, radi se na ojačavanju tla, grade se privremeni putevi.

Po rečima Mertena, izlivanje betona na objektu počeće u jesen 2023. godine, a elektrana će početi sa radom 2030. godine.

Takođe je dodao da su zapadni partneri i mađarski izvođači radova potvrdili spremnost da nastave saradnju na izgradnji elektrane „Pakš 2“, uprkos sankcijama.

Krajem avgusta mađarska Uprava za nuklearnu energiju izdala je generalnu dozvolu za izgradnju petog i šestog bloka nuklearke „Pakš 2“ i šest dozvola za gradnju „nuklearnog ostrva“.

Sporazum postignut između Rusije i Mađarske 2014. godine ima za cilj proširenje postojeće nuklearne elektrane Paks koja trenutno pokriva 40 odsto potreba Mađarske električnom energijom.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter