Izvor: Kurir.rs
02.05.2023 u 13:12
1

VLADIMIR PUTIN UPOZOREN UOČI DOLASKA NA BRIKS: Ruski lider može samo ovako na samit

Putin je pozvan na samit lidera pet zemalja: Brazila, Rusije, Indije, Kine i domaćina, Južne Afrike, ali je izdavanje naloga za njegovo hapšenje od strane MKS.

Južna Afrika će pozvati ruskog predsednika Vladimira Putina da prisustvuje samitu BRIKS-a preko „Zoom“-a, a ne lično, nakon što je Međunarodni krivični sud izdao nalog za njegovo hapšenje.

SVEČARSKA ATMOSFERA OSTAVLJA BEZ DAHA: Putin na poseban način čestitao Rusima – Prvi maj i Dan proleća

„Južna Afrika će zatražiti od predsednika Putina da prisustvuje ključnom samitu BRIKS-a preko „Zoom“-a, a ne lično, nakon što je Pretorija zatražila pravni savet o svojim obavezama da uhapsi ruskog lidera, kojeg je Međunarodni krivični sud optužio za ratne zločine.

Južna Afrika je jedna od zemalja koje su potpisale Rimski statut, kojim je obavezuje da poštuje odluke Međunarodnog krivičnog suda.

Predsednik Južne Afrike je prošle nedelje imenovao poseban vladin komitet na čelu sa potpredsednikom zemlje, koji bi trebalo da proučava opcije delovanja vlasti zbog izdavanja naloga za Putinovo hapšenje.

Prema izvoru „Sunday Times“-a, komitet neće moći da pronađe druge opcije, osim Putinovog učešća na samitu putem video-konferencije iz Moskve. U suprotnom, moraće da ga uhapsi.

Južnoafrički zvaničnici su potvrdili da Pretorija o tome pregovara sa Moskvom.

Inače, predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa izjavio je nedavno da je vladajuća partija njegove zemlje, Afrički nacionalni kongres, odlučila da se Južna Afrika povuče iz Međunarodnog krivičnog suda, koji je prošlog meseca izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ovo nije prvi pokušaj Južne Afrike da napusti MKS. Država je to pokušala da uradi 2016. godine nakon što je ignorisala nalog za hapšenje bivšeg sudanskog predsednika Omara al-Bašira iz 2015. godine.

Međutim, nakon što je vest privukla veliku pažnju, stigao je demanti, u kom je navedeno da „Predsedništvo želi da pojasni da Južna Afrika ostaje potpisnica Rimskog statuta…

Podestimo, u martu je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, proglasivši ga krivim za nezakonitu deportaciju hiljada dece iz Ukrajine.

Izdavanje poternice znači da bi Putin mogao da bude uhapšen ako ode u bilo koju zemlju članicu Međunarodnog krivičnog suda.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “VLADIMIR PUTIN UPOZOREN UOČI DOLASKA NA BRIKS: Ruski lider može samo ovako na samit”

  1. Hahaha… Da Amerikancima neko pripreti ovako, već bi bio srsvnjen sa zemljom. Ovaj Puter ćuti, i on je vijni tigar kao ovaj naš.

    3
    5
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter