Izvor: Tanjug
15.01.2024 u 08:49
0

SAD POČINJE IZBORNU TRKU: Kokusi republikanca u Ajovi

Počinje izborna trka u SAD, kokusi prvi korak u odabiru delegata za završnu konferenciju stranke.

Trka za predsedničke izbore u SAD ove godine zvanično kreće danas kada će početi unutarstranački izbori u Republikanskoj partiji – kokusima u američkoj državi Ajovi. Glasači u toj državi biraće predsedničkog kandidata republikanaca prema pravilima koja se ove godine razlikuju u odnosu na prethodna glasanja, objavio je Glas Amerike. Kokusi su prvi korak u višemesečnom odabiru delegata za završnu konvenciju stranke u julu ove godine na kojoj će biti izabrani kandidati republikanaca za predsednika i potpredsednika. Kokuse organizuje politička stranka, a i Demokratska i Republikanska stranka će ove godine održati danas kokuse u Ajovi.

TRAGIČNE VESTI RAZARAJU: Bajdena napušta jedan od najbližih saradnika, evo šta se krije iza svega

Demokratski kokusi biće održani samo da bi formalno počeo izbor delegata za završnu konvenciju koja će biti održana na leto. Za razliku od republikanaca, demokrate će za svoje kanditate u Ajovi glasati poštom i ti rezultati se neće znati do marta. Za demokrate kokusi svakako neće imati uticaj na predsedničku trku, jer aktuelni američki predsednik Džozef Bajden nema ozbiljne protivkandidate u stranci, dok će kod republikanaca biti drugačije: birači će prvi put pokazati ko je njihov favorit, a u odnosu na broj glasova svaki kandidat će dobiti i određeni broj delegata za završnu konvenciju, napominje Glas Amerike. Iz Ajove ukupno dolazi 40 delegata i to je samo jedan mali deo, odnosno 1,6 odsto od ukupnog broja republikanskih delegata širom SAD.

 

Dve su tačke na dnevnom redu na republikanskim kokusima: izbor predsedničkog kandidata i izbor delegata za završnu konvenciju. Učesnici poslaničkog kluba u Ajovi okupiće se večeras u više od 1.500 škola, crkava i društvenih centara da bi raspravljali o opcijama, u nekim slučajevima satima, pre nego što tajno glasaju, javio je AP. Agencija navodi da je favorit za kandidata za republikansku predsedničku nominaciju bivši američki predsednik Donald Tramp, dok se guverner Floride Ron Desantis bori u trci za drugo mesto. Bivša ambasadorka Ujedinjenih nacija Niki Hejli, jedina žena u trci, glavni je konkurent Desantisu. Posle Ajove, republikanski predizbori biće održani u Nju Hempširu, Nevadi i Južnoj Karolini u narednim sedmicama pre nego što budu održani u drugim američkim saveznim državama ovoga proleća.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter