Izvor: reuters
22.08.2023 u 17:30
0

SAMIT BRIKS JOHANEZBURG: BRIKS nema rivala u G7 i G20, različito od Si Đipinga – Brazilac Lula, dok se blok sastaje

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva rekao je u utorak da blok nacija BRIKS-a ima za cilj da organizuje globalni jug u razvoju i da nije zamišljen da se takmiči sa Sjedinjenim Državama i bogatim ekonomijama Grupe sedam (G7).

POČEO SAMIT BEZ PUTINA: Si Đinping želi da BRIKS postane pandan G7! (FOTO)

Njegovi komentari ukazuju na razlike u viziji pošto su lideri bloka – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike – stigli u Johanesburg na samit koji će težiti proširenju grupe dok se neki članovi trude da je iskovaju u protivtežu Zapadu .

Pojačane globalne tenzije izazvane ratom u Ukrajini i rastućim rivalstvom Pekinga sa Sjedinjenim Državama nagnale su Kinu i Rusiju – čiji će predsednik Vladimir Putin virtuelno prisustvovati sastanku – da pokušaju da ojačaju blok BRIKS. Njihova vizija proširenog BRIKS-a sposobnog da parira američkoj i evropskoj globalnoj dominaciji, međutim, naišla je na skepticizam kod nekih članica. A ishod debate o proširenju mogao bi da odredi budućnost bloka koji je dugo kritikovan zbog nedostatka kohezije.

Ne želimo da budemo kontrapunkt G7, G20 ili Sjedinjenim Državama“, rekao je Brazilac Lula u utorak tokom emitovanja na društvenim mrežama iz Johanesburga. „Mi samo želimo da se organizujemo.

Domaćin samita, Južna Afrika, poželeo je dobrodošlicu Kinezu Si Đinpingu, vodećem zagovorniku proširenja BRIKS-a, u državnu posetu u utorak ujutru, uoči sastanaka sa drugim liderima grupe planiranih za kasnije tokom dana.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter