Izvor: RT Balkan
22.08.2023 u 17:36
0

OVO JE PRAVA ISTINA, PUTIN IZUSTIO: Rusija ušla u top 5 svetskih ekonomija!

Ruska Federacija pretekla je Nemačku po BDP-u merenom paritetom kupovne moći.

KREMLJ SAOPŠTIO: Na samitu BRIKS, uz učešće Putina, biće razmotreno moguće proširenje organizacije

Rusija je pretekla je Nemačku po paritetu kupovne moći i postala jedna od top pet najvećih ekonomija na svetu, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na sednici Saveta za strateški razvoj i nacionalne projekte.

„Uprkos pesimističnim prognozama nekih, pre svega zapadnih stručnjaka, Rusija je na kraju 2022. godine uprkos svim tim prognozama ušla u prvih pet najvećih ekonomija na svetu“, poručio je Putin.

Rusija je, kaže on, po podacima Svetske banke „izbila na čelo i pretekla Nemačku po paritetu kupovne moći i obimu privrede“, što je jedan od najvažnijih pokazatelja.

Tempo rasta ruske ekonomije je, prema njegovim rečima, stabilan – u drugom kvartalu 2023. godine BDP je porastao za 4,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Putin je dodao i da je tekuća budžetska situacija stabilna i da nema nikakvih rizika po makroekonomsku stabilnost, budući da ruski proizvođači efikasno zauzimaju mesta koja su ostala upražnjena nakon povlačenja stranih kompanija sa ruskog tržišta.

Inflatorni rizici u Rusiji rastu, a u prvom planu je zadatak da se obuzda njihov rast, naglasio je Putin.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter